Kon: Ključno bez kontakata sa starijima tokom letaEpidemiolog Predrag Kon ocijenio je danas da će najvažnija stvar tokom ljeta po pitanju toka epidemije Kovida-19 biti zabrana kontakata sa starijim građanima, ukazujući da takvo pitanje treba uveliko da bude poznato svima u društvu.

“Postoje ljudi koji ne shvataju da smo uspeli, mnogi od njih pričaju da mi izmišljamo, da ništa od ovoga nije bilo i oni će biti sve glasniji, to je ono što se zove apsurd prevencije”, ukazao je Kon na trećoj veb konferenciji posvećenoj pacijentima.Kon napominje da u narednom periodu treba biti vrlo oprezan i izbjegavati bliske kontakte, te da će za sve pacijenti koji budu imali temperaturu, kašalj ili respiratorne tegobe biti rađeni testovi u ambulantama, uz ocjenu da očekuje da će biti veliki broj testiranja.

Podsjetio je da će u maju krenuti paralelno orijentaciono testiranje koje će obuhvatiti do 7.000 porodica od strane Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

“Biće određene porodice koje će prihvatiti da svi članovi porodice budu testirani i tako ćemo ispitati da li ima pozitivnih ili ne”, rekao je Kon.

On je još jednom naglasio značaj brige o starijima, te pozvao sve da očuvaju svijest da je najvažnije da se izbjegavaju kontakti sa njima, kako bi, dodaje, oni preživjeli.

Treća veb konferencija za pacijente pod nazivom “Tu smo” u organizaciji Foruma pacijenata Srbije ima za cilj pružanje odgovora brojnih ljekara i stručnjaka iz oblasti zdravstva na pitanja pacijenata, u uslovima pandemije virusa Kovid-19.

Na prethodne dve konferencije učestvovalo je više od 20 renomiranih doktora u saradnji sa preko 30 udruženja pacijenata.

Tanjug/ Nezavisne

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *