Konferencija za štampu – Nenad Mitrović, predsednik OO SNS Bujanovac: O turističkim potencijalima opštine Bujanovac

Foto: Pčinjski 017 – PORTAL

BUJANOVAC, 23. jun 2019. (PČINJSKI 017 – PORTAL) – Nenad Mitrović, predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Bujanovcu  na današnjoj konferenciji za štampu, u prostorijama stranke, govori o turističkim potencijalima opštine Bujanovac i posebno ističe značaj Bujanovačke Banje i Manastira Svetog Prohora Pčinjskog.

Koje turističke destinacije bi izdvojili u smislu  značajne uloge razvoja turizma opštine Bujanovac?

– Vezano za turistički potencijal opštine Bujanovac hoću da na prvom mestu spomenem Bujanovačku Banju koja ima izuzetne mogućnosti za razvoj turizma i veliki potencijal da bude nosioc razvoja opštine Bujanovac.

Foto: Bujanovačka Banja – Pčinjski 017 PORTAL

Bujanovačkoj Banji prednost na turistički i privredni razvoj, kao i zdravstveni turizam daju tri prirodna faktora: termomineralna voda, lekovito blato i ugljen – dioksid gas. Ja bih od ova tri faktora svakako izdvojio ugljen – dioksid koji na Balkanu ima jedino Bujanovačka Banja i to je nešto što ovu banju izdvaja u odnosu na ostale banje u Srbiji, ali i u odnosu na ostale banje u okruženju.

Ovaj prirodni faktor (ugljen – dioksid gas) prvenstveno se koristi kod lečenja dijabetesa, ali i kod reumatskih, postreumatskih ( kao npr. prelom nogu)  i posttraumatskih stanja. Ugljen – dioksid gas je čistoće oko 98% i kao takav se zahvata na samom izvoru gde izvire termomineralna voda. Putem instalacija dovodi se u terapeutski deo gde se vrši apliciranje pacijentima. Gas se na dva načina aplikuje kod pacijenata. Prva aplikacija je putem potkožnih injekcija a druga  preko gasnih  kada   – ističe Mitrović.

Svako ko je jednom posetio Manastir Sveti Prohor Pčinjski stiče utisak da je neverovatno blago ušuškano u tišini prirode i da vekovima čuva pravoslavnu tradiciju. Koliko Manastir Prohor Pčinjski  može da doprinese razvoja turizma u opštini Bujanovac?

– Ništa manje značajnu ulogu u razvoju turizma opštine Bujanovac nema Manastir Sveti Prohor Pčinjski koji datira iz 11. veka i spade u najstarije manastire u Srbiji. Smešten je u pčinjskoj kotlini u neposrednoj blizini graničnog prelaza između Srbije i Severne Makedonije. Koristim priliku da sve naše turiste iz Srbije koji putuju za Grčku koriste granični prelaz Prohor Pčinjski, kako bi mogli da posete ovu veliku i izuzetno značajnu svetinju za nas pravoslavce – naglašava Mitrović.

Foto: Manastir Sveti Prohor Pčinjski – Pčinjski 017 PORTAL

Piše: Nenad Tasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *