Kriterijumi koje građani trebaju ispuniti za niže računa za struju i grejanje

Kriterijumi koje građani, odnosno domaćinstva, moraju da ispune da bi imali pravo da plaćaju niže račune za struju, kao i za daljinsko grejanje propisani su Uredbom koja stupa na snagu 17. decembra.

Kada je kriterijum za sticanje statusa energetski ugroženog kupca materijalni položaj u pitanju, tačno je propisano koliko mogu da iznose maksimalni mesečni prihodi, ali i površina stana, odnosno kuće u kojoj kupac živi.

Kriterijum o površini kuće neće se uzimati u obzir za seoska domaćinstva. Status energetski ugroženog kupca takođe mogu da dobiju i građani koji imaju ostvareno pravo na socijalnu pomoć ili dečji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i građani kojima je zbog zdravstvenog stanja neophodno svakodnevno korišćenje aparata ili uređaja na struju.

Pored prava na umanjenje mesečnih obaveza plaćanja električne energije, prvi put je omogućeno i umanjenje računa za toplotnu energiju, i to od 40% do 60% računa, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca po bilo kom od navedenih osnova podnosi domaćinstvo na Obrascu ZEUK1 i Obrascu ZEUK 2, Odseku za društvenu brigu o deci u okviru Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Vranja, u ul.Partizanska 17A. Obrasci su objavljeni na internet stranici ministarstva nadležnog za poslove energetike i internet stranici jedinice lokalne samouprave.

Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti Odseku za društvenu brigu o deci Gradske uprave grada Vranja.

Obrasce možete preuzeti na https://vranje.rs/vest.php?id=20464&oblast=vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *