KUMANOVSKA BITKA – 23.-24.oktobar 1912.godine

Na današnji dan, 24. oktobra 1912.godine okončana je najznačajnija bitka Prvog balkanskog rata. Srpska vojska pobedila je u dvodnevnoj bici (23-24.oktobar), u Kumanovskoj dolini, tada nadmoćnije vojne trupe Otomanske imperije i posle više vekova donela slobodu starim srednjovekovnim srpskim oblastima.

Načelnik štaba Vrhovne komande srpske vojske general Radomir Putnik i njegov pomoćnik pukovnik Živojin Mišić, smatrali su da bi se na ovom mestu mogla odigrati glavna bitka srpske i turske vojske. Prva srpska armija, pod komandom prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, dobila je naređenje da spreči veću koncentraciju turskih snaga na Ovčem polju. Prva srpska armija se zadržala na položajima severno od Kumanova, očekujući dolazak Treće srpske armije sa Kosova. Turska Vardarska armija kretala se ka Kumanovskoj visiji, s namerom da srpsku vojsku što više zadrži ispred Ovčeg polja, gde je nameravala da vodi odsudnu bitku. Zbog pretpostavke da će glavne turske snage biti na Ovčem polju, Prva srpska armija neočekivano je ušla u bitku posle iznenadnog napada turske Vardarske armije na položaje kod Kumanova 23.oktobra. U izuzetno teškoj situaciji, srpska Prva armija, zahvaljujući hrabrosti i požrtvovanosti vojnika i oficira, uspela je da odoli napadu i nanese protivniku velike gubitke. Prvog dana bitke najžešća borba vođena je na Srtevici, a zauzimanjem Zebrnjaka, polovinom drugog dana, srpske jedinice su potpuno razbile Osmansku vojsku i naterale je na povlačenje.

Srpska vojska je posle više od 500 godina ponovo ovladala Kosovom, a posle Kumanovske bitke ušla u Skoplje, koje je bilo prestonica Carevine Srbije iz 1346.godine za vreme cara Dušana. Srpska vojska je u Kumanovskoj bici imala 687 poginulih, 3280 ranjenih i 597 nestalih pripadnika.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *