
Sastojci:
- 1 kg pilećih krilaca,
- so, biber, maslinovo ulje,
- 1 dl sosa, gustog soka ili pirea od paradajza,
- 1 kašika čili sosa (npr. sos od ljute paprike-Hotman),
- 1 kašikica ljute marmelade,
- 1-2 kašikice domaće loze ili neke druge žestine po vašem izboru,
- bosiljak, ruzmarin ili neki drugi začin po vašem ukusu.
Napomena: Umesto ljute marmelade možete koristiti med u koji dodajte malo tucane ljute paprike i narendanu koricu limuna ili pomorandže. Ako ne volite mnogo ljutu hranu, a ne smeta vam slađa hrana, smanjite količinu ljute paprike i ljutog sosa, a povećajte količinu paradajza ili meda.
Priprema:
Rernu uključite da se greje na 220°C. Pileća krilca posolite, pobiberite i premažite uljem. Poslažite ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje (papir značajno olakšava kasnije pranje te iste tepsije i za mene je obavezan kod pripreme ovakvih jela) i stavite ih u zagrejanu rernu.
Pecite na istoj temperaturi 20-30 minuta, dok ne počnu da žute i dobijaju „rumenilo“.
Dok se krilca peku, pripremite umak tako što ćete u činijici izmešati marmeladu, rakiju, sos od paradajza i ljuti sos od paprike.
Kada krilca počnu da rumene, premažite ih četkicom pripremljenim umakom i vratite ih u rernu na još nekih 10-15 minuta ili dok se sasvim ne ispeku i dobiju krcavu koricu, ili kako je to sad u trendu da se kaže „karamelizuju“.
Napomena: kada pročitam ili čujem reč „karamelizovanje“ to obično znači da je jelo zagorelo jer tako i izgleda, a taj izraz i koristim kada neću da priznam i kažem da sam nešto prepekla, zato nadgledajte rernu da vam se to ne bi desilo. Ako zanemarimo to „novogovorno“ značenje, karamelizovanje je u stvari topljenje šećera do njegovog zagorevanja, odnosno ako šećer ili med ili bilo koju hranu koja u sebi sadrži neke šećere dugo pečete ili pržite taj šećer počinje da gori i time nastaje ta crna zagorena boja.
Pošto se šećer koji se nalazi u prelivu topi, tamni i lepi se za tepsiju, onaj na početku recepta pomenuti papir za pečenje je izuzetno bitna stavka u očuvanju te iste tepsije.
Pečena krilca poslužite uz prilog i sos po želji.
Kuvarancije.com