Leskovačka muckalica!


Kad dođete u Srbiju nema kafane u kojoj se ne služi  Mućkalica, negde su softane, negde  suvlje masnije i ljute.

Priprema

  1. Povrće sam iseckala na kockice, prvo se dinsta luk na ulju. Kada dobije lepu prozirnu boju dodam papriku, posolim dodam začine biber i vegetu. Kada je paprika malo omekšala dodam paradajz, ali samo mesne delove semenke i vodeni deo otklonim, pustim da se malo prodinsta pa dodam vino, pojačam temperatutu da vino brzo ispari. Povrće ne sme da bude gnjecavo, sto znaci ne dinsta se dugo, samo toliko da se tecnosti ujednace i da ostane softano.     
  2. Meso isečem na kockice srednje velicine, posolim ga, pouljim i ostavim da odstoji pola sata pre pečenja. Uporedo sa dinstanjem povrća pečem i meso na teflonu, da dobije lepu boju. Pečeno meso pomesam sa povrćem, dodam ljutu papriku po zelji i beli luk, peršuna i malo aleve paprike. Poklopim i ostavitim 5 minuta da se dinsta.    

Posluživanje

Služi se uz  pečeni krompir, pomfrit,  krompir pire, restovan krompir, ili samo mućkalica kao u kafani.

Leskovačka mućkalica na originalni leskovački način: Meso mora najpre na roštilj, pa u šerpu. Ili još bolje u zemljano grne ili đuveč. Bez improvizacije.

Priprema

  1. Meso posuti vegetom, iseći na deblje šnicle, pa na srednje krupne kocke.
  2. Ispeći na roštilju, najbolje je ako se naprave ražnjići, pa meso posle pečenja skine sa štapića.Parčiće mozete obmotati slaninom ili slaninu posebno ispeci i kasnije dodati u povrce.
  3. U međuvremenu iseckati sitno crni luk i utrljati u njega 2 kašike soli, kako bi izgubio ljutinu.
  4. Dinstati ga na ulju dok se sasvim ne istopi, neprestano mešajući, uz dodavanje tople vode.
  5. Kad je luk upržen, dodati sečene paprike i paradajz, i seckani beli luk.
  6. Dinstati dok ne ispari tečnost.
  7. Dodati meso, naliti sa malo vode i krčkati dok se povrće ne pretvori u kompaktnu masu.
  8. Začiniti, zaljutiti po ukusu.

Posluživanje

Leskovačka mućkalica se služi topla, uz tanku pogaču, sir i šopsku salatu.Neki je pri kraju kuvanja prespu u zemljani sud i zapeku. Može, a ne mora. Jede se viljuškom, ali mi sa juga saft od povrća zahvatamo korom od pogače…..

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *