Letnji Sveti Nikola svečano proslavljen u TrgovištuDanas je u Trgovištu svečano obeležena opštinska slava. Tim povodom je u crkvi posvećenoj Svetom Nikoli služena liturgija u službi arhimandrita Metodija Markovića sa lokalnim sveštenstvom, zatim je usledilo sveto pričešće, rezanje slavskog kolača, dok je umesto litija organizovano kruženje oko svetinje.

Obeležavanju ovog važnog dana prisustvovali su i predsednica opštine Miljana Stojanović Zlatković i njen zamenik Nebojša Trajković sa saradnicima, kao i brojni vernici, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Kumstvo za narednu godinu preuzeo je Saša Stefanović, direktor OŠ „Bora Stanković“ iz Novog sela, od ovogodišnjeg kuma, direktora OŠ „Branko Radičević“ u Trgovištu Miroslava Ilinovića.

Letnjeg Svetog Nikolu slave vernici u celom svetu, posebno u Rusiji i na zapadu u gradu Bariju, gde su njegove mošti na današnji dan prenešene iz Male Azije.

Srpske porodice koje ovog svetitelja; zaštitnika moreplovaca, splavara, ribara i putnika, smatraju i svojim zaštitnikom, na ovaj dan obeležavaju krsnu slavu, kao i 19. decembra, kada je zimski Sveti Nikola.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *