LIDER: Introvertan ili ekstrovertan?


Kada je reč o uspešnim vođama, često se pribegava poštapalaicama poput ‘Vođom se rađa, a ne postaje’. To ipak nije tačno.

Kako navodi Entreprener, liderstvo je kvalitet koju je moguće naučiti i kasnije usavršavati.

Ne treba se bojati neuspeha

Milijarder Michael Rubin kaže da bi mogao dugo pričati o svojim neuspesima, pri čemu ističe bankrot s 200 hiljada dolara duga koji mu se dogodio sa samo 16 godina.

On kaže da brojne dobre ideje propadaju zbog straha od neuspeha.

– Neuspeh je dobar dok god iz tih grešaka naučimo nešto korisno za buduće poteze. Volim neuspehe. Nebrojeno sam puta napravio pogrešan potez i svaki put sam nakon toga uvideo kako se uspešno vratiti.- kaže Rubin.

Rešite problem manjka samopouzdanja

Manjak samopouzdanja zaustavlja u napretku. Marci G. Fox, autorka knjige ‘Think Confident, Be Confident’, tvrdi da ljudi toliko traže vlastite mane da ne vide vrline.

– Često smo toliko fokusirani na ono što nismo postigli da ne vidimo vlastite uspehe i napredak. Ako uvidimo svoje uspehe te ostanemo puni samopouzdanja, teški zadaci će nam se činiti lakše rešivi.- tvrdi Fox.

Ne zadovoljavajte se standardnim rešenjima

– Ako želite kreirati vrhunski proizvod ili uslugu, morate razmišljati van okvira. Ljudski mozak funkcioniše tako da reciklira ideje koje je čuo od drugih, ali samostalno i kreativno razmišljanje veština je koja se može naučiti.- objašnjava Art Markman, autor knjige ‘Smart Thinking’.

Markman dodaje da su problemi bez očiglednog ili tačnog odgovora najveći neprijatelji kreativnih rešenja. Kada nemamo ograničenja, prve stvari koje nam padaju na pamet su ideje iz recentne memorije, a to su obično rešenja koja je neko drugi već iskoristio.

Važni su rezultati, a ne imidž vođe

Lideri dolaze u različitim varijacijama – neki su introvertni, neki ekstravertni, neki su ležerni, a neki formalni. To na kraju nije bitno jer su važni rezultati koje vođa postiže, a ne njegove osobine.

Napredak je bitan

Prema nekim istraživanjima, jedna je trećina osobina potrebnih za dobro vođstvo nasledna, ali to samo znači da su vam na raspolaganju dve trećine osobina koje morate razvijati, kaže Angelo Kinicki, profesor na W.P. Carey School of Business.

Introvertan ili ekstrovertan? Po potrebi.

Poslovni svet nije preterano naklonjen introvertima. Ipak, četvorica u top 10 najvećih se identifikuju na taj način, uključujući Googleovog Larry Pagea. Ne treba, međutim, zaboraviti da su takvi lideri ipak savladali ideju ekstrovertnosti, što samo pokazuje da je pretvaranje bitna osobina liderstva.

Budite velikodušni

– Velikodušnost izaziva osećaj sreće. Stres i negativno raspoloženje nas kognitivno ograničavaju i smanjuju šansu za kreativna rešenja, dok će dobro raspoloženje rezultirati povećanom produktivnošću i inovativnošću.- zaključuje psihološkinja Patricia Thompson.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *