Lideri iz regiona: Zajedno možemo učiniti da naši građani bolje žive

Na otvaranju Samita lidera Otvorenog Balkana moglo je da se čuje da smo kroz prošlost pokušali sve loše: ratne sukobe, konflikte, politička previranja, ali da nismo samo pokušali da sarađujemo i da je pravo vreme i mesto upravo za to, te da su mir i stabilnost od ključnog značaja, da granice između Srbije i S. Makedonije uopšte ne bi trebalo da postoje, kao i da će se razmatrati mogućnost proširenja članstva na BiH i Crnu Goru, kao i Grčku, Tursku, Mađarsku, Italiju.

Tokom sesije mogle su da se čuju i dalje teme i ideje da će se na kraju, kao produkt dobre ekonomske saradnje, stvoriti “krovna” Agencija za strana ulaganja u okviru “Otvorenog Balkana”.

Učesnici su se složili da je ključni cilj i poruka da su države i vlade solidarne, da se zajedno bave problemom krize i da je suština inicijative “Otvoreni Balkan” upravo ta povezanost, solidarnost, kako bi se poboljšali i standardi i životi građana, kao što je bila praksa dobre sardnje tokom pandemije ili usled elementarnih nepogoda.

Samitu su pored predsednika i premijera zemalja članica učestvovali i predstavnici Crne Gore, BiH, koje su izrazile želju za članstvom kao i predstavnici Turske i Mađarske.

Tokom Samita došlo je do potpisivanja bilateralnih i trilateralnih dokumenata:

  • najpre između Ministarstva poljoprivrede Srbije, Albanije i S. Makedonije potpisan je “Sporazum o mehanizmu prehrambene sigurnosti na Zapadnom Balkanu”
  • ministri kulture triju zemalja članica potpisali su “Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti filma, audio vizuelnih delatnosti na ZB”
  • ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Albanije potpisala su Memorandum o međusobnom razumevanju.
  • predstavnici službe bezbednosti triju zemalja potpisali su “Operativni plan civilne zaštite”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervju za medije izrazio je ponos što smo danas domaćini i iskoristio priliku da iznese podatke o povećanju protoka teretnog saobrađaja među zemljama članicama, da je iz ugla Srbije povećana trgovinska razmene sa svim zemljama od 12,5 do 29,5 odsto, kao i da se buduće odluke o zabrani izvoza prehrambenim proizvodima neće odnositi na zemlje članice.

Foto: Fb profil Aleksandar Vučić

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *