Manastir Svetog Pantelejmona u Lepčincu


Manastir Lepčince je metoh manastira Prohor Pčinjski, kao odvojeno manastirsko imanje sa crkvom i pod njegovom upravom. Manastir se nalazi u selu Lepčince.

Manastir Svetog velikomučenika Pantelejmona nalazi se na 22 kilometara jugoistočno od Vranja, u prekrasnoj nedirnutoj prirodi, u selu Lepčincu, na 4,5 kilometara jugozapadno od najvišeg vrha planine Motine (1307 m) na uskoj zaravni Lepčinske čuke. Nadmorska visina na kojoj se nalazi manastir je 820 metara.


Do manastira Svetog Pantelejmona u Lepčincu dolazi se iz:

  • Pravca Vranja, skreće se kod sela Zlatokopa, zatim pored sela Donja Otulja, Preobraženja, Gornje Otulje, kroz Lepčinsku klisuru, koju čini Lepčinska reka (potok), pored sela Kopanjane stiže se do kapije manastira. Na celoj dužini je put asfaltiran.
  • Iz pravca Bujanovca, ide se magistralnim putem Bujanovac-Vranje, skreće desno ispred Vranja ka selu Zlatokop, a zatim istim putem kao iz pravca Vranja ka manastiru.

U Pčinjskom pomeniku, 1843. godine nailazi se na prvi pisani trag o ovom manastiru, kada se pominje rukopoloženje u čin đakona.

U manastiru „Lepčinjce“ je od 1903. godine bilo „žarište“ srpske četničke akcije. Tu su srpske komite polagale zakletvu Sloboda ili smrt. Blizu manastira bila je granica sa Turskom koju su tu ilegalno prelazile čete srpskih komita.

Manastirski kompleks čine: manastirska crkva, zvonik, konaci (monaški i gostinjski), ambar-suvernirnica, manastirska porta i ograda (zid).


Ikonostas je od drveta i ručno duborezan. Izgrađen je 2010. godine, kada je zamenjen dotadašnji koji je dotrajao. Deo ikona sa starog ikonostasa prenet je na novi. I ostali drveni nameštaj u crkvi rađen je u duborezu. Vredno je istaći da je još 1909. godine ikonu „Tajna večera“ manastiru poklonio Toma Popović iz Lepčinca.

Zvonik je južno od crkve i izrađen je od drveta. Do 1924. godine crkveno zvono je bilo obešeno na stoletnom hrastu pored crkve. Te godine je premešteno u novosazidanu šestougaonu zvonaru iz zapadnu stranu crkve. Zvonara je srušena 2000. godine kada je sagrađena sadašnja drvena zvonara.

Foto: Pčinjski 017 – PORTAL

Izvor: Wikipedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *