Marinković: Zadovoljstvo je biti medju 17 najuspešnijih nastavnika

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarali su u Vladi Srbije sa uspešnim nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Srbije o reformama obrazovanja koje se sprovode i njihovim predlozima i sugestijama za unapređenje obrazovnog sistema.

SPONZOR OBJAVE

Nastavnike koji su bili na razgovoru u Vladi Srbije su predložili rukovodioci svake školske uprave, jer su pokazali, između ostalog, uspešnu i inovativnu praksu, kao i rezultate na takmičenjima. Na sastanku je bilo 17 uspešnih nastavnika, a među njima i Milena Marinković direktorka OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Vranju.

Inače, Marinkovićeva je bila I učiteljica u OŠ “Branko Radičević” u Bujanovcu od 1998. godine do 2018. godine.

– Cilj sastanka bio je da se zapravo čuje koji su to problemi  i načini za prevazilađenje svih barijera u našem obrazovnom sistemu i kako su to do sada radili uspešni  nastavnici. Sastanku su prisustvovali nastavnici koji  imaju zvanje savetnik-spoljni saradnik i svako je iz svoje sredine govorio o svojim problemima i kako su do sada prevazilazili te brobleme dok nisu bili podržani od strane Ministarstva na način kako se to sada radi. Kao najveće izazove izdvojili su dugitalizaciju i uvođenje elektronskog dnevnika u školama i napore koje Ministarstvo prosvete čini sada uvođenjem digitalnih udzbenika i digitalnih nastavnika u 500 škola u Srbiji. Takođe, jedan od izazova je inkluzivno obrazovanje. Zakon iz 2009. godine je bio dobra osnova za stvaranje dobre klime za stvranje inkluzije. Pored navedenog, na sastanku je bilo reči i o učenicima migrantima i o tome na koji način je država obezbedila uslove da se učenici migranti uključe u redovne škole, rekla je Marinkovićeva.

Bitka za obrazovanje je veća nego ikada i to je pravi podvig za našu državu, poručio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević koji je nastavnicima predstavio neke od planova resornog ministarstva. Prema njegovim rečima, cilj je da se motivišu i podstiču uspešni nastavnici da i dalje šire svoju praksu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *