Maske, distanca i higijena ruku, apeluju vranjski epidemioloziI dalje je nepovoljna epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu. Svakog dana na kovid 19 testira se više od sto ljudi, ali kako kažu u Zavodu za javno zdravlje u Vranju, ne stižu im redovno rezultati. Od 147 uzoraka poslatih pre dva dana, stiglo je 50. Od tog broja pozitivno je 20 osoba – 14 iz Vranja, po dvoje iz Bujanovca i Vladičinog Hana, jedan iz Trgovišta.Čekanje ispred kovid ambulanti je svakodnevica. U Vranju se dnevno u  proseku doktoru javi 220 osoba sa simptomima koronavirusa. Vranjskom  Zavodu za javno zdravlje stižu uzorci iz sedam ambulanti, procenat pozitivnosti je i dalje oko 35 odsto, a iako je najviše ovoobolelih iz Vranja, i u drugim opštinama Pčinjskog okruga ima slučajeva.

Da se situacija komplikuje potvrđuje i dr Svetlana Stojanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranju. Do nedavno, u Vladičinom Hanu, Surdulici i Bujanovcu bila je mirna situacija. Broj pregleda  u  kovid ambulantama ukazuje na to da će se biti sve više novoobolelih, ukazuje dr Stojanovć

U bujanovačku kovid ambulantu, u okviru Doma zdravlja, tokom dana se javi oko 70 osoba zbog respiratornih tegoba.

Dr Lela Jovanović, direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu, kađe :”Procedura je takva da  oni moraju da sačekaju i hematološku i radiološku obradu, možda se  zbog toga stvaraju ovakve gužve ispre ambulante. Dva tima rade, i plus pedijatrijski tim. Gledamo da suzbijemo epidemiju koja je u porastu.”

Kod radno aktivnog stanovništva je najzastupljenija kovid infekcija, kažu epidemiolozi. I dalje apeluju da svi primenjujemo mere zaštite: držimo rastojanje, nosimo masku, održavamo higijenu.

Da podsetimo, prvi slučaj koronavirusa u Vranju zabeležen je 12. marta. Od početka
epidemije u Pčinjskom okrugu obolelo je 845 osoba. Kako bi se sprečilo  širenje , vanredna situacija je u Vranju i Vladičinom Hanu,  od nedavno vanredne mere i u Bujanovcu.

U četiri kovid bolnice u Vranju i jednoj u Surdulici smešteno je 218 pacijenata sa lakšom, srednje teškom i težom kliničkom slikom.

RTS

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *