Međunarodni kurs za instruktore Ujedinjenih nacija u bazi „Jug“


Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da se u bazi „Jug“ kod Bujanovca realizuje međunarodni kurs za instruktore Ujedinjenih nacija, koji će obučavati vojno osoblje jedinica zaduženih za interakciju sa lokalnom populacijom u zoni mirovnih operacija.

Organizator kursa je Integrisana služba za obuku Ujedinjenih nacija, uz podršku Centra za mirovne operacije Vojske Srbije, a polaznici su pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga 12 stranih zemalja.

Polaznici će se tokom dvonedeljnog usavršavanja u našem centru osposobiti za izvođenje obuke u skladu sa važećim nastavnim materijalom Ujedinjenih nacija za obuku voda za interakciju sa lokalnom populacijom.

Reč je o specijalizovanoj jedinici koja ima ulogu da uspostavi, podrži i promoviše dijalog sa stanovništvom, državnim i nevladinim organizacijama u zoni operacije, i na taj način pruži podršku komandantu u razumevanju okruženja u kojem su angažovane mirovne snage Ujedinjenih nacija.

Realizacija ovog kursa predstavlja nastavak podrške koju Srbija pruža specijalizovanim službama Ujedinjenih nacija, s ciljem izgradnje i očuvanja mira u svetu, ali i potvrdu kvaliteta obuke i priprema koje se u Vojsci Srbije sprovode za potrebe učešća u mirovnim operacijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *