Medžik Džonson se prvi put penzionisao – 7. novembra 1991.godine

Jedan od najboljih košarkaša NBA lige Medžik Džonson, na današnji dan 7. novembra 1991.godine, izjavio je da je HIV pozitivan i da će se penzionisati zbog toga. Ova vest je odjeknula veoma snažno u Americi i bila jedna od najistaknutijih.

Bio je pod velikim pritiskom, različite glasine su se pojavljivale o tome kako je mogao da se zarazi. Govorilo se da je gej ili biseksualac, što je on uporno negirao. U početku je govorio da i ne zna kako se zarazio a onda je priznao da je virus “zaradio” seksualnim odnosom. Pored svega ovoga on je imao veliku podršku od strane predsednika države Džordža Buša starijeg.

Za narednu sezonu 1992/93.godine on je najavio da će se vratiti, ali su neki košarkaši bili protiv toga i on je odustao od povratka. Izgovor košarkaša koji su bili protiv njegovog povratka košarci je bio da se plaše da će ih zaraziti na terenu.

Iako se bio penzionisao, i dalje je razmišljao o povratku na teren. Odluku da se još jednom oproba u najjačoj ligi sveta je doneo sa 36 godina, u sezoni 1995/96.godine. Te sezone imao je solidan učinak ali će se tada ipak odlučiti definitivno za sportsku penziju.

Od kako je saznao da je HIV pozitivan počeo je da se javno bori protiv te bolesti, čak je osnovao i fondaciju.

Foto: wikipedia

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *