Mihajlović: Od američkih para i auto-put od Bujanovca do Štrpca

Odjeci sporazuma koji je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Vašingtonu i dalje su sveži u Vladi Srbije, pa je tako ministartka saobraćaja Zorana Mihajlović u Vranju rekla da bi finansijski deo sporazuma mogao da se iskoristi za izgradnju auto-puta od Bujanovca do Štrpca, kao i pruge od Merdara do Prištine.Sporazum koji je lider Narodne stranke Vuk Jeremić ukrasio epitetom “banana”, a brojni analitičari ocenili kao štetan za interese Srbije i njenu dalju saradnju sa EU, Rusijom i Kinom, za vladajuću većinu okupljenu oko SNS je istorijski.

Posebno ističu njegov finansijski aspekt, a ministarka Mihajlović je rekla da donosi investicije blizu 4 mlijarde dolara.

Već je poznato da je u sporazumu i auto-put od Niša do Priština, kao i rekonstrukcija pruge, ali ministarka saobraćaja ima i nove planove kako da se iskoriste ekonomski benefiti dogovoreni u Vašingtonu.

Na nama je da tu šansu iskoristimo jer nam je u interesu da gradimo infrastrukturu. Ovim ekonomskim sporazumom razmišlja se o gradnji još jednog auto-puta od Bujanovca, preko Gnjilana do Štrpca, kao i gradnji pruge preko Merdara do Prištine – rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je i da Američki fond za razvoj, koji je posetio Srbiju u februaru, ima mogućnost da investira van SAD 60 milijardi dolara i da su zainteresovani da plasiraju novac u naš region. Ovaj Fond, prema sporazumu trebalo bi da otvori kancelariju u Beogradu.

Podsetimo, zvanično je u glavnom gradu SAD potpisan Sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Svaka strana je potpisala svoj papir, a Srbija se obavezala da će, između ostalog, preseliti i Ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, prekinuti nabavku sumnjive 5G opreme i demontirati postojeću, ali i da će na godinu dana stopirati politiku otpriznavanja nezavisnosti Kosova.

Južne vesti

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *