Ministarstvo prosvete odobrilo đačke ekskurzijeMinistar prosvete Mladen Šarčević poručio je da od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja ali će se ona odvijati isključivo na teritoriji Srbije a ne u inostranstvu, prenose mediji.

– Ja sam jutros prosledio dopise školama i oni sada imaju opciju da završe dogovorena putovanja. Cilj je da oni koji žele da iskoriste putovanje to i urade, a oni koji žele zamenska putovanje ili vaučer to mogu da uzmu. Ko želi novac, on ima i tu opciju, ali postoji neki vremenski kod za to – kaže ministar.

Kako je ministar rekao, organizovanje ekskurzija biće jednostavnije za učenike nižih razreda jer oni nemaju obaveze naknadnog odgovaranja za ocene ili polaganja.

– Mlađi razredi osnovnih škola nemaju neke obaveze naknadnog odgovaranja za ocene ili nekakvih polaganja. Ovi ostali mogu da se preorganizuju, već prema potrebama. Maturanti srednjih škola koji su imali organizovana putovanja u inostranstvo, moraće da zamene ta putovanja za Srbiju, u dogovoru sa agencijama.

Šarčević je dodao i da se može početi sa pripremama za proslavu maturske večeri ali uz preporuku da se organizuje od druge polovine juna

„Malim maturantima sugerišem da proslave organizuju u školi ili u nekim od ustanovama pri lokalnoj samoupravi, poput domova kulture. Malim maturanti se ne preporučuju restorani i hoteli, to ne priliči njima. Imaju zaista dobre uslove da to naprave u svojoj režiji, da ne košta mnogo, da roditelji donesu kolače sokove. Mogu da naprave dobro ozvučenje i da se lepo slikaju. Škole, ipak, nemaju takve uslove mogu da sa lokalnom samoupravom da organizuju u nekom prikladnom prostoru“, kaže ministar.

Veliki maturanti mogu da organizuju proslave u restoranima i hotelima ali uz pridržavanje mera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *