Možemo li uticati na proces biološkog starenja?

Na pitanje „Koliko imate godina“ vrlo jednostavno se odgovara – broji se vremenski period koji je prošao od datuma rođenja. Ali kada biolozi izračunaju koliko je telo stvarno staro, oni ga određuju prema malim unutrašnjim satovima koji ukazuju na zdravlje i stanje tela.


Naučnici sa Harvarda su pronašli novu ribozomsku DNK poznatu kao rDNK sat, ili biološki sat koji otkriva koliko smo stari.

SPONZOR OBJAVE

Veterinarska Stanica Bujanovac

Dr. Bernardo Lemos, profesor epigenetike na Harvardu, kaže da mali delovi naše DNK prikupljaju signale godinama, što ih čini najboljim pokazateljem bioloških godina ljudskog tijela. Da bi utvrdili koliko naš biološki sat kuca polako ili brzo, naučnici traže metilate – male molekul u ljudskoj DNK.

Biološki sat je deo genoma koji pomaže naučnicima da odrede koliko je neko star, na osnovu promena koje se dešavaju u DNK, i mogu da pomognu da se predvidi bolest od koje neko može da se razboli. Sada je naučnicima lakše da prate biološki sat, jer umesto da posmatraju hromozome na nekoliko mesta, oni samo prate određeni gen.

„Ovo je značajno otkriće jer se metilati u DNK mogu koristiti za prilično preciznu otkrivanje godina.“ rDNA je verovatno pravi korak za povezivanje nekoliko takozvanih satova u ljudskom telu”, rekao je Lemos.

Ono što Limosu daje dodatno poverenje u njegovo otkriće je posebna prednost koju ova funkcija ima kada je u pitanju izbor našeg tela da ubrza ili usporava proces starenja. Tokom eksperimenta sa rDNA miša, otkriveno je da njihov sat pokazuje manje signale starenja kada su postili, čak i za starije miševe.

Naučnici veruju da će ovo otkriće doći do savršenog recepta koji će kontrolisati starenje kroz ovaj biološki sat. Prema njima, najlakši način bi bio kroz dijetu ili kroz hemijske elemente koji će uticati na procese ljudskog tela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *