Na Svetskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema, vlasitinčanin, član šahovske reprezentacije Srbije osvojio zlato i bronzu

Naši predstavnici na Svetskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema, koje je održano na Rodosu od 16. do 23.oktobra, bili su velemajstor Marjan Kovačević, majstor Ilija Serafimović i Živan Šušulić. Oni su osvojili treće mesto u konkurenciji od 19 reprezentacija. Na ovom takmičenju su Živan Šušulić i Ilija Serafimović osvojili prvo mesto u brzom sastavljanju problema.

Živan Šušulić je profesor matematike u penziji i nekadašnji predsednik opštine Vlasotince. Debitovanje za šahovsku reprezentaciju Srbije je za njega bila velika privilegija.

“Problemskim šahom intenzivno sam se bavio u studentskim danima, pa tek ponovo u poslednje tri godine. U ovoj godini sam postigao značajne rezultate, što je možda uticalo na to da dobijem poziv za reprezentaciju, rekao je skromno Šušulić.

Ove godine osvojio je prvo mesto na Svetskom rešavačkom takmičenju u Beogradu i treće mesto na prestižnom takmičenju u Francuskoj. Postao je i član reprezentacije Srbije u sastavljanju šahovskih problema – pomoćni matovi. Živan Šušulić član je Šahovskog kluba Vlasotince i trenutno vodi šahovsku sekciju sa pionirima.

“Vlasotince ima mlade, perspektivne šahiste, a osim nas starijih koji pokušavamo da im prenesemo svoje znanje, u radu im značajno pomaže i prati ih opština Vlasotince”, dodao je na kraju Šušulić.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *