“Naš svet je mašina”U osnovnoj školi “Branko Radičević” iz Bujanovca završena je još jedna virtuelna mobilnost iz Erazmus+projekta “Steam-powered education” na temu “Our world is a machine” u organizaciji partnera iz Turske škole.

Učenici su u istraživačkom radu naučili šta je pojam ruža vetrova, tražili su podatke o ruži vetrova iznašeg kraja, predstavili su prezentacijama vetar kao obnovljivi izvor energije, istraživali o vetroparkovima u svetu i kod nas.

Učili su o tome koliko je važno graditi vetroparkove i koristiti prirodne resurse u cilju pretvaranja prirodnih resursa u električnu energiju.Druga temaje obuhvatala simuliranje pokreta pomoću interaktivne “bubamare” u raznim aplikacijama gde su učenici stekli predznanje o vektorima i kretanju.

Učenici su crtali i interpretirali vektore položaja, brzine i ubrzanja za objekat koji se kreće u 2D, uočavali kako brzina utiče na položaj i kako ubrzanje utiče na brzinu.

Mobilnost je trajala dve nedelje a završena je kvizom i evaluacijom.

Iako su trenutno tehničke mogućnosti škole skromne zbog komletne rekonstrukcije, nastavnici nalaze načine da motivišu učenike na istraživački rad, dok su učenici pokazali da ih ovakav način rada intrigira, da se dobrim idejama i voljom prevazilaze tehnički nedostaci i da učenici sa samopouzdanjem idu u korak sa vremenom i unapređuju svoje veštine i znanja uz podršku nastavnika.

“Ideja je bila da se upotreba telefona iskoristi u edukativne svrhe. Kad već učenici provode toliko puno vremena koristeći telefone, hteli smo da im pokažemo širok spektar upotrebe kako samog uređaja i mnogo besplatnih aplikacijata, tako i interneta kao najvećeg izvora informacija”, kaže nastavnica Marija Stojković, koordinator školskog projekta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *