Nastavak gaženja političke volje većinskog srpskog naroda na severu Kosmeta


Danas je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio da Aljbin Kurti nastavlja da gazi demokratiju i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Odbijanje lažnih Kurtijevih gradonačelnika i njihovih „predsednika skupština opština“ da prime zahteve za razrešenje i pristupe formiranju inicijativnih odbora za njihovu smenu u opštinama na severu Kosova i Metohije, pokazuje ono na šta smo upozoravali od samo početka – da Kurti nema nameru da smeni svoje nelegitimne i nelegalne gradonačelnike, kao i da nastavlja da gazi demokratiju i prava srpskog naroda.

Zbog toga se, od trenutka kada su Srbi sa severa pokrenuli inicijativu za razrešenje četvorice gaulajtera, Kurti služi svim mogućim preprekama i trikovima, ne bi li takav proces osujetio i sprečio, jer želi da nastavi sa svojom politikom terora i institucionalnog nasilja nad našim narodom.

U tom smislu, Kurti čak najbrutalnije krši sopstvene propise koje je doneo i preko svojih nameštenika šalje nemušta obaveštenja i odbijenice, ne bi li ih što duže sačuvao na vlasti, kako bi sa tih pozicija mogli da nastave da donose antisrpske odluke sa 3,5 odsto podrške na izborima.

Prošlo je gotovo šest meseci kako su zemlje članice EU nedvosmisleno od Kurtija zatražile da deeskalira situaciju na severu Kosova i Metohije i povuče konkretne korake u cilju normalizacije odnosa, a jedan od glavnih zahteva jeste da njegovi gaulajteri moraju da napuste svoje pozicije i da politička volja većinskog srpskog naroda bude uvažena, navedeno je na sajtu Vlade RS.

Zato sam posetu Briselu iskoristio i da o svemu i direktno obavestim posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i još jednom ukažem na Kurtijevo autokratsko ophođenje i manir da u obračunu sa Srbima ne bira sredstva“, navodi se u izjavi direktora Kancelarije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *