Nastavak dijaloga sa Prištinom kao i evromskom putu Srbije


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u obraćanju građanima da je promena geopolitičkih okolnosti doprinela tome da dođe do sada najoštrijeg pristupa zapadnih zemalja prema Srbiji i pitanju Kosova i Metohije.

Vučić je istakao da plan za Kosovo i Metohiju, koji mu je predočen 20. januara na sastanku sa međunarodnom „petorkom”, nije više samo francusko-nemački, već mnogo više od toga, i dodao da u ovom dokumentu nije lako pronaći nešto čime bismo bili oduševljeni, već naprotiv.

Postavlja se pitanje šta je doprinelo tome da se izađe sa ovako oštrim pristupom i sa dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika podržanih od Vašingtona, upitao je on.

Predsednik je objasnio da je to upravo zbog činjenice da su geopolitičke okolnosti promenjene, nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu i, sa druge strane, žele da u svom dvorištu, a Zapadni Balkan i Srbija jesu njihovo dvorište, vide sve onako kako oni žele.

Vučić je rekao da je pet zapadnih izaslanika došlo u Srbiju sa planom napravljenim pre 60 dana, a koji je u međuvremenu priznat od svih zemalja EU, čak i onih pet koje nisu priznale Kosovo i Metohiju, te je tako taj plan, ne zvanično, ali de fakto, postao novi pregovarački okvir.

On je preneo da mu je u razgovoru sa „petorkom” rečeno da moramo da prihvatimo plan, a ukoliko to ne učinimo, suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija, zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija i sa sveobuhvatnim merama u ekonomskom i političkom smislu koje će naneti štetu Srbiji.

Srbija, kako je naglasio, mora da razgovara i nastavi svoj evropski put. Naš plan je da mnogo snažnije radimo na reformama pravnog i medijskog sistema, da pokušamo da budemo u svemu najbolji, da razgovaramo i sa Albancima i Evropljanima o svim pitanjima.

Vučić je poručio građanima da veruju državnom rukovodstvu i da ništa nije potpisano. Neće se ni danas, ni sutra dogoditi bilo šta, a kada budemo suočeni sa konačnim zahtevima o tome će se izjasniti i Narodna skupština, možda i narod, a možda i sve druge institucije i celokupno srpsko društvo.

On je najavio da će narednih dana pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa koje žele da razgovaraju o pomenutom predlogu, a saslušaće i mišljenje Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica.

Veoma je važno da pokažemo da želimo mir, poručio je predsednik i preneo da su se na sednici Vlade dogovorili o taktičkim potezima kako bismo sačuvali građane Srbije i Srbiju.

Ako je izbor da na jednoj strani imamo sankcije, poput povlačenja investicija, ili ćemo sa druge strane da prihvatimo sve odmah, što znači Kosovo u UN, ja sam za onaj put kompromisa koliko je moguće boriti se, rekao je Vučić.

Međutim, kako je objasnio, ovde se čak i ne govori o našem odobravanju ulaska Kosova u UN, jer možemo da glasamo i protiv, ali bismo de fakto prihvatili njihovo članstvo, odnosno pomogli drugima da mogu to da izglasaju.

Prema njegovim rečima, naše je da pokušamo da kompromisom dođemo do normalizacije odnosa u kojima će Srbi na Kosmetu moći da žive normalno i ne brinu za svoju decu, da mogu da idu u školu i da ih niko ne hapsi i ne maltretira.

Predsednik je još jednom poručio da će čuvati jedinstvo i celovitost zemlje, i ponovio da moramo da pronađemo sa privremenim institucijama samouprave u Prištini što je više moguće kompromisnih rešenja u brojnim pitanjima i da izgradimo poziciju za neki budući dugotrajni mir.

Sada sledi velika borba za formiranje Zajednice srpskih opština, koja nije i ne može da bude nevladina organizacija, podvukao je on i objasnio da ona ima svoja 22 principa potpisana u Briselu 2015. godine, ima ciljeve i organizacionu strukturu.

Predsednik je rekao da očekuje da to u narednim mesecima konačno bude završeno, napominjući da je video odlučnost SAD po tom pitanju.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *