Nastavlja se sprovođenja mera za unapređenje energetske efikasnosti

U današnjem saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije, povodom Svetskog dana energetske efikasnosti, navedeno je da je Srbija čvrsto opredeljena za proces tranzicije energetskog sektora u kome je unapređenje energetske efikasnosti jedan od najvažnijih strateških ciljeva.

Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se širom planete kao sećanje na prvi međunarodni skup stručnjaka o energetskoj efikasnosti u Austriji 5. marta 1998. godine.

Osnovni cilj obeležavanja i podsećanja na ovaj datum je podizanje svesti građana o značaju unapređenja energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije bez narušavanja komfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti.

Energetska efikasnost po aktuelnoj Strategiji razvoja energetike posmatra se kao „novi izvor energije“. U Srbiji je potrošnja energije u odnosu na bruto domaći proizvod tri do četiri puta veća u odnosu na zemlje Evropske unije, a dva puta u odnosu na zemlje regiona.

Zbog toga će u narednom periodu biti izuzetno važno da se sprovedu mere unapređenja energetske efikasnosti kako bi se smanjili nepotrebni troškovi i unapredilo stanje u energetskom sektoru.

Od 2021. godine resorno ministarstvo realizuje Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova kojim se, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, građanima dodeljuju bespovratna sredstva za mere energetske efikasnosti.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da građani mogu da dobiju subvencije do 50 odsto ukupne vrednosti izvođenja radova na termičkoj izolaciji zidova, zameni stolarije, starih kotlova kao i za ugradnju solarnih panela.

Ona je navela da su do danas ovim programom obezbeđene subvencije za više od 20.000 domaćinstava, dok je u 130 jedinica lokalne samouprave potpisano približno 14.000 ugovora.

U saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, obezbeđeno je približno 70 miliona evra za nastavak realizacije programa u narednim godinama, gde očekujemo da će subvencije dobiti još 80.000 domaćinstava, poručila je Đedović.

Osim stambenih objekata, Ministarstvo radi i na unapređenju energetske efikasnosti objekata javnog sektora. U prethodnom periodu završeno je 107 projekata energetske rehabilitacije škola, vrtića, domova zdravlja i zgrada opština u kojim su smanjene emisije ugljen-dioksida za 13.000 tona godišnje.

Ministarstvo rudarstva i energetike nastaviće da realizuje programe koji smanjuju troškove građanima, daju doprinos zaštiti životne sredine i stabilnosti energetskog sistema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *