Naučno dokazano: Vodu ne može ništa da zameni

Mnogi piju slatka pića umesto vode, ali stručnjaci upozoravaju na njihovu štetnost jer je voda pre svega potrebna telu.


Prema novoj studiji američkih naučnika, oni učesnici koji nisu pili vodu dnevno konzumiraju oko 100 kalorija više od zaslađenih pića. Analizirane su navike 8.400 dece uzrasta od 2 do 19 godina, a razmatrani su i socio-demografski faktori. Naučnici su otkrili da jedno od petoro dece ne pije vodu, već samo zaslađene napitke, čime unose više 93 kalorija dnevno.

„Iznenađujuće je da jedno od petoro dece i tinejdžera uopšte ne pije vodu, ova deca unose dvostruko više kalorija iz zaslađenih pića u odnosu na decu koja svakodnevno piju vodu“, kaže dr Asher Rosinger, autor studije.

Iako su istraživanja sprovodena na deci, stručnjaci upozoravaju da odraslim osobama u različitim godinama treba više vode kako bi smanjili višak kalorija iz šećera ili slatkih pića.

Zaključak je da treba piti vodu svaki dan.

„Ako ne pijete vodu, verovatno ćete piti zaslađena pića. Tako unešenih 3.500 kalorija jednako je pola kilograma viška. To znači da možete da dobijete pola kilograma mesečno ako pijete zaslađena pića umesto vode, a ako se nastavi nekoliko meseci, proračun je sasvim jasan“, upozorava Rosinger.

Piše: Nenad Tasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *