Nekoliko saveta za ponašanje tokom vrelih letnjih dana

Letnji period za mnoge znači odlazak na more, kupanje na bazenima, večernja druženja na otvorenom, izlaske i mnoge druge aktivnosti pogodne za ovaj deo godine. Posebno se raduju srednjoškolci i osnovci koji su tada na raspustu, dok odrasli uzimaju odmore sa ciljem da ih provesti na nekom egzotičnom putovanju.

Međutim, pored svih prednosti koje leto donosi, ne smemo zaboraviti da su tada temperature poprilično visoke i da se nekada graniče sa onim ekstremnim, kada nije preporučljivo izlaziti iz kuće. 

Ukoliko nista na plaži ispod suncobrana ili u svom klimatizovanom, zamračenom domu tokom dana, dobro razmislite u kom periodu dana izlazite na sunce zbog negativnih posledica UV zračenja. 

U nastavku teksta možete pročitati nekoliko saveta za ponašanje tokom vrelih letnjih dana.

Obucite laganu letnju garderobu od prirodnih materijala za što prijatniji osećaj

Mnogi su primorani da usled dnevnih obaveza napuste svoj dom i iskuse dnevne letnje vrućine, koje umeju da budu ponekad zaista surove. Međutim, laganom i prijatnom garderobom od glave do pete sebi možete obezbediti prijatnost čak i tokom tropskih dana.  

Uvek krenite od odabira donjeg veša od najkvalitetnijeg materijala kao što je pamuk za najprijatniji mogući osećaj i prijanjanje uz kožu. Ukoliko takođe planirate odlazak na more ili neko od poznatih kupališta u našoj zemlji, nove pamučne kolekcije će vam pružiti udobnost uz elegantan izgled.

Odeća od prirodnih materijala poput pamuka i lana je odličan izbor za celokupan odabir staljinga. Potrudite se da uvek izaberete što jednostavniju i širu odeću zbog veće lagodnosti i manjeg znojenja. 

Malo veći problem se javlja prilikom oblačenja za poslovne prilike, kada je potrebno iskombinovati elegantnu kombinaciju koja vas neće previše gušiti. Dame imaju mogućnost odabira između haljina i nešto širih poslovnih pantalona koje su sve više u modi. 

Kada je muški deo populacije u pitanju, najveći problem se javlja kod onih čije poslovođe zahtevaju dress code podrazumevajući pantalone, cipele i košulju. U tom slučaju se potrudite da materijal vaše garderobe ne bude sintetički i u što svetlijim bojama. 

Što se tiče obuće, idealno rešenje za tropske dane jesu papuče i sandale, ali ukoliko vam prilika to ne dozvoljava, odaberite što tanju obuću. Sa druge strane, zaštita glave pri visokim temperaturama jeste poprilično pametno rešenje, s obzirom na štetnost UV zračenja. Najbolje rešenje su platneni šeširi za dame, dok bi kod muškaraca najbezbolnije rešenje bili kačketi ili improvizovani šeširići.

Konzumirajte što laganiju hranu 

Konzumacijom lagane hrane pune vitamina u letnjem periodu sebi obezbeđujete potrebnu količinu energije. Prilikom povećavanja dnevnih temperatura dolazi i do povećavanja telesne temperature, čime se troši više energije, pa je zato potrebo jesti što kvalitetniju i raznovrsniju hranu, naročito u ovom periodu godine.

Ukoliko pritom praktikujete sportske aktivnosti, biće vam potreban dodatni unos hrane sa bogatom energetskom vrednošću. Preporuka je da se ishrana bazira na hrani biljnog porekla – vože i povrće. Uz to se mogu kombinovati hladni specijaliteti – salate sa dodatkom mesa i ribe.

Potrebno je izbegavati jaku hranu koja oslobađa toplotu i masti – masna hrana, slatkiši, skrobna hrana. Usled velikih dnevnih temperatura dolazi do izbijanja veće količine znoja, jer se telo na taj način hladi. Uvek imajte flašicu vode sa sobom radi redovne hidratacije i obnavljanja tečnosti u svom organizmu. 

Alkohol nije dobro rešenje u letnjem periodu, s obzirom da povećava temperaturu tela, naročito kada se konzumira u većim količinama.

Održavajte san redovnim tokom toplih dana

Pri vrelim letnjim danima, naše telo troši dodatnu količinu energije na regulisanje telesne temperature, pa je zato potrebno biti odmoran tokom tropskih dana. Međutim, činjenica je da nije uvek lako zaspati pri visokim temperaturama, koje leti umeju da se održe i do kasnih večernjih časova.

Pre svega, koliko god da ste veče pre toga nemirno spavali, izbegavajte dremanje preko dana, kako time ne biste poremetili sopstvenu rutinu. Zato je potrebno ići na spavanje u istom periodu kada se ide i inače, pre nastupanja tropskih vrućina. 

Ukoliko je to moguće, potrebno je držati spavaću sobu provetrenom i ohlađenom. Klima ne treba da bude jedino rešenje, naročito ne u kasnim večernjim satima kada može poslužiti i manji sobni ventilator. Preko dana je najbolje spustiti roletne tamo gde je sunčana strana, a uveče napraviti promaju kroz ceo stan.    

Koliko god da vam je vruće pred spavanje, potrudite se da ne spavate bez ikakvog pokrivača, s obzirom da temperatura tela pada tokom noći, bez obzira na godišnje doba. U letnjem periodu su najbolji tanki pamučni pokrivači koji upijaju znoj. 

Takođe, potrebno je izbegavati preteran unos hrane i tečnosti nekoliko sati pred spavanje, s obzirom da to može uticati na otežan san. Potrudite se da uvažite sve naše savete i spavaćete prijatno, čak i tokom toplih letnjih noći. 

U tekstu smo opisali nekoliko korisnih i jednostavnih saveta za rashlađivanje tokom vrelih letnjih dana, pa se nadamo da će vam njihova primena pomoći da ih pregurate. Neka redovna hidratacija, izbegavanje sunčevih zraka, lagana hrana i komotna odeća budu deo vaše svakodnevnice u letnjem periodu.

Foto: pexels


RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *