Nekoliko sosova u kojima majonez može izostati


Sosovi poboljšavaju ukus jela i daju mu sasvim novu notu. Među najpopularnijima su kečap i majonez, ali oni su odavno već dosadili.

Ovi ukusni prelivi za salate, jela od mesa i ribe, vrlo se lako pripremaju od jednostavnih i pristupačnih sastojaka.

Sos od pavlake

Sastojci:

  • 3 supene kašike maslinovog ulja
  • 1 supena kašika limunovog soka ili jabukovog sirćeta
  • 1 kafena kašičica senfa
  • 7 supenih kašika pavlake
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Dobro izmešajte ulje, limunov sok, senf, so i biber. Zatim u to umešajte pavlaku i sos je gotov.

Lepo ide uz sve salate u koje se stavlja majonez. Može se i mazati na sendviče.

Sos od belog luka i jogurta

Sastojci:

  • 1 šolja jogurta
  • 1/2 glavice belog luka
  • 5 supenih kašika ulja

Priprema:

Oljuštite beli luk, propustite ga kroz presu i izmiksajte u blenderu s jogurtom. Zatim dodajte ulje i ponovo izmiksajte. Posolite po ukusu. Možete dodati i začinsko bilje.

Sos od jogurta

Sastojci:

  • 3 tvrdo kuvana žumanceta
  • 5 supenih kašika jogurta
  • nekoliko kapi limunovog soka
  • 3 supene kašike krem sira
  • pola kašičice senfa
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender i dobro umutite. Sos je idealan za salate od mesa i povrća.

Sos od kikirikija

Sastojci:

  • 4 supene kašike kikiriki butera
  • 180-200 ml vode
  • 4 supene kašike soja sosa
  • 2 supene kašike susamovog ulja
  • 3 kafene kašičice jabukovog sirćeta
  • 2 supene kašike usitnjenih semenki po želji

Priprema:

Pomešajte u šerpi kikiriki buter sa vodom i pustite da proključa na laganoj vatri. Dodajte susamovo ulje i promešajte. Zatim dodajte soja sos i jabukovo sirće. Propržite semenke na suvom tiganju dok ne porumene. Dodajte ih u sos i izmešajte.

Tartar sos

Sastojci:

  • 2 kuvana žumanceta
  • sok od pola limuna
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • 100 g mladog luka
  • 1 kiseli krastavac
  • 5-6 zelenih maslina
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Dobro izmešajte žumance sa solju, biberom i limunovim sokom. Dodajte maslinovo ulje i nastavite da mešate. Kad se sos zgusne, dodajte ostale sitno seckane sastojke: luk, masline, krastavac i beli luk.

Ovaj sos odlično ide uz ribu, morske plodove i povrće.

Krem sos od sira

Sastojci:

  • 175 g tvrdog sira
  • 2 čena belog luka
  • 200 g pavlake
  • muškatni oraščić
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Pavlaku stavite u šerpu, zagrejte na laganoj vatri i dodajte narendan sir. Nakon 5 minuta dodajte ispasirani beli luk i prstohvat muškatnog oraščića. Takođe dodajte so i biber. Kuvajte još 3 minuta na tihoj vatri. Ovaj sos je izvanredan dodatak pečurkama i piletini.

Kari sos

Sastojci:

  • 1 čaša prirodnog jogurta
  • 1 kašičica karija
  • 1 nakisela jabuka

Priprema:

Oljuštite i vrlo sitno iseckajte jabuku. Odmah je pomešajte s jogurtom i karijem, da ne potamni. Idealan sos za živinu i povrće.

Krem sos od rena

Sastojci:

  • 3 supene kašike rendanog rena
  • 200 ml pavlake od 20% masnoće
  • 0,5 kafene kašičice belog luka u granulama
  • pola veze mladog luka
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Pavlaku, ren, so i beli luk stavite u šerpu i pustite da proključa. Sklonite s vatre i dodajte vrlo sitno naseckan luk. Sos je spreman i može se služiti uz povrće i meso.

Pavlaka i soja sos

Sastojci:

  • 1 čaša pavlake
  • 1 supena kašika soja sosa
  • 3 čena belog luka
  • 5 kapi balzamiko sirćeta
  • mirođija

Priprema:

Sitno naseckajte mirođiju, ispasirajte beli luk. Stavite sve sastojke u blender i mutite dok smesa ne postane glatka.

Sos od krastavaca i sira

Sastojci:

  • 2 krastavca
  • 6 supenih kašika pavlake
  • 200 g mekog sira
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašičice seckane mirođije

Priprema:

Narendajte krastavac i lagano iscedite sok. Dodajte pavlaku, sir, mirođiju i beli luk. Sve dobro izmešajte u glatku smesu.

Izvor: Femina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *