Neophodan akcioni plan za ekonomsko osnaživanje žena na seluDanas je potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ukazala na to da su mnogim ženama u Srbiji potrebni nada, podrška i ohrabrivanje da krenu na put sopstvenog osnaživanja i osamostaljenja.

Ona je, učestvujući na konferenciji „Žene kao nosioci ruralne ekonomije”, izjavila da su posebno ugrožene žene iz ruralnih područja i da nam je potreban sistematski akcioni plan za njihovo ekonomsko osnaživanje.

Mihajlović je navela da statistički podaci govore da 60 odsto žena na selu nema pravo na penziju, kao i da 92 odsto žena nema nijedan kvadratni metar, a kamoli hektar zemlje u svom vlasništvu.

One nemaju pravo na imovinu, platu, upravljanje. Jedino imaju pravo da rade, najčešće za hranu i smeštaj. Želimo da uradimo akcioni plan za njihovo osnaživanje, a s druge strane da pokušamo da dinamički budemo brži, poručila je potpredsednica Vlade.

Od 2017. kada smo pokrenuli inicijativu „1.000 žena” uposlili smo 1.002 žene, ukazala je Mihajlović i podvukla da moramo da učinimo sve da državni budžet i budžeti lokalnih samouprava imaju deo koji se odnosi na podršku ženama iz ruralnih područja.

Direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) Milana Rikanović napomenula je da statistika pokazuje da je položaj žena u Srbiji nepovoljan, a posebno kada je reč o ženama na selu.

Kroz brojne projekte direktno smo pomagali ženama, a s druge strane zagovarali donošenje mera i aktivnosti na lokalnom nivou zarad pružanja podrške seoskim ženama, podsetila je ona i naglasila da moramo da prepoznamo njihov neravnopravan položaj i da zagovaramo veća prava, kao i da osiguramo da javne politike i finansije uvek uključe rodnu ravnopravnost.

Ambasador Kanade u Srbiji Džajls Norman izrazio je zahvalnost na dobrom partnerstvu Vladi Srbije i Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost, navodeći da žene sa sela imaju važnu ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa i da su bitan deo lokalne ekonomije.

Predsednica Etno-mreže Violeta Jovanović podsetila je na to da su u proteklom periodu realizovane radionice sa mladima i ženama kako bi primeri zanatskih udruženja u okviru Etno-mreže postali standard.

One rade posao od nacionalnog interesa, čuvaju naše nasleđe i identitet. Važno nam je i da otvorimo galeriju u Beogradu, da svima pokažemo šta Srbija ima, da stranci mogu da kupe i ponesu sa sobom rukotvorine koje naše žene izrađuju, podvukla je ona, a prenosi sajt Vlade.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević ukazao je na to da je Pokrajinska vlada podržala žene vlasnice preduzeća kroz javne radove i konkurse sa 174 miliona dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *