Neverovatna zdravstvena koristi od krastavca


Krastavac je među najrasprostranjenijim povrćem u srpskoj kuhinji, i ne samo u našoj zemlji. To je jedno od najkonzumiranijih povrća na globalnom nivou.

NJegova korisna svojstva su dokazana. Izuzetno je pogodan za dijete, jer je vrlo siromašan sa kalorijama i istovremeno je moćan hidratant zbog velikog prisustva vode.

SPONZOR OBJAVE

Bivoda Bujanovac

Koje su druge zdravstvene koristi od krastavca?

Moćan je protiv raka

Krastavac sadrži supstance koje se nazivaju lignani i imaju dokazane efekte na ćelije raka. Oni suzbijaju njihov rast i smanjuju rizik od raka dojke, jajnika, materice i prostate.

Smanjuje nadutost

Neočekivano se krastavci koriste u procedurama za ulepšavanje lica i tela. Oni su sastavni deo brojnih kozmetičkih proizvoda. Krastavac ima jak hidratantni efekat na kožu. Osim toga, uklanja toksine, nakupljene viškove tečnosti i nadutost.

Uravnotežuje kiselost u telu

Alkalno-kiselinska ravnoteža u telu je veoma važna za dobro stanje organizma. Krastavac poboljšava procesiranje elektrolita u organizmu i time normalizuje ravnotežu vodenih soli. Osim toga, smiruje sluznicu organa u gastrointestinalnom traktu i stimuliše njihov rad.

Smanjuje stres

Možda zvuči čudno, ali krastavac pomaže da se smanji stres. Sadrži vitamine grupe B, koji su poznati po umirujućim efektima.

Čini nokte zdravim

Krastavci su veoma korisni za nokte, jer sprečavaju raslojavanje, ljuštenje i krhkost. Jedite više krastavaca kako bi vam nokti bili zdraviji. Možete ih naneti direktno na nokte u obliku maske.

Reguliše varenje

Zbog visokog sadržaja vode i vlakana, krastavac je koristan za regulisanje rada gastrointestinalnog trakta. Dokazano je da je krastavac koristan pri refluksu, bolovima u stomaku, nadutosti, kiselinama.

Leči kosti

U krastavcima se nalaze velike količine vitamina K, što je veoma važno za metabolizam kostiju. Ovo stimuliše podelu koštanih ćelija, čineći kostur zdravijim i trajnijim za opterećenje. Osim toga, konzumacija krastavaca štiti od osteoporoze.

Smanjuje krvni pritisak

Zavidna količina kalijuma u ​​krastavcima čini ga veoma korisnim za hipertenziju. Kalijum smanjuje krvni pritisak i pomaže očuvanju vrednosti unutar granica.

Smanjuje količinu mokraćne kiseline

Pacijenti koji pate od gihta imaju visok nivo mokraćne kiseline u krvi. To je zbog narušene razmene i tretmana supstanci u bubrezima. Potrošnja krastavaca svakodnevno smanjuje nivo mokraćne kiseline i olakšava rad bubrega.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *