Nikada se ne povezujte na Wi-Fi na ovim mestima

Verovatno ste se barem jednom povezali na Internet u tržnom centru ili hotelu, bilo iz poslovnih ili ličnih razloga, ne razmišljajući o tome da li to ugrožava vaše privatne podatke.

Ali to spajanje nikako nije bezazleno. Danas je bežični internet prisutan svuda, u skoro svim ugostiteljskim objektima, pa i u kafićima i restoranima u kojima često boravite. Dok čitate novine na telefonu i pijete prvu jutarnju kafu u baru – haker vas možda „gleda“.

Hoteli mogu biti „opasni“, iako se prijavljivanje na Internet čini bezbednim i bezbednim. Mnoge kompanije koje se bave ovom temom, poput Kasperskog ili SensePost-a, već godinama ističu da javni Vi-Fi predstavlja „veliki bezbednosni rizik“.

Ako mislite da je otmeni hotel bezbedniji od lokalnog motela – varate se. Hakeri često kreiraju lažne bežične mreže, koje imaju slično ime kao hotelski Vi-Fi, i uglavnom biraju mesta koja su posećena i popularna. Zatim čekaju da „žrtva upadne u zamku“, tj. da biste se prijavili.

Jednom kada se osoba poveže na taj internet, hakeri lako instaliraju softver dizajniran da pravi štetu i viruse, koji će im uskoro omogućiti pristup svim podacima „žrtve”. U ovu zamku ne upadaju samo gosti hotela ili šopingholičari, već i veliki broj zaposlenih koji rade na daljinu.

Gradska mreža

Ako planirate da se povežete na Internet u obližnjem tržnom centru, obratite pažnju na naziv mreže. Na info pultu, koji se nalazi u svakom takvom objektu, saznajte tačan naziv – da se ne povežete na nečiji pametni telefon ili hakerski laptop. Prilikom obavljanja nekih transakcija, preporučuje se da to radite kod kuće ili putem mobilnog interneta, a isto važi i za unos važnih kodova ili pristupanje važnim profilima na mreži.

Uz sve ovo, treba obratiti pažnju i na gradski Vi-Fi koji se nalazi na određenim mestima (park, trg…) ili u, recimo, prevozu. Internet tu sigurno nije brz i obično stvara probleme, tako da ništa ne gubite. Ako je besplatna gradska mreža spora, to znači da je na nju povezano previše korisnika ili je ruter preuzeo haker, što je u svakom slučaju lošiji scenario.

Izvor: cafe.ba / B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *