Niste dužni da trpite: Prepoznajte emotivno zlostavljanje na vreme i stanite mu na put

Foto: Pexels

Emotivno zlostavljanje pored toga što utiče na naše trenutno raspoloženje, ono na duže staze preti da ugrozi i naruši naše mentalno zdravlje. Svako od nas je nekada bio žrtva emotivnog zlostavljanja, neki su ga doživeli na poslu, od strane kolektiva, a neki (mnogo češći primeri) u odnosu sa bliskim ljudima.

 Mnogi od nas svaki dan prolaze kroz emotivnu torturu, a da toga nisu ni svesni. Jer mnogi ljudi ne razumeju šta je emotivno zlostavljanje, odnosno kako ono izgleda.

Evo nekoliko primera kako emotivno zlostavljanje izgleda:

Ponižavanje  ili  vređanje  – Kostruktivna kritika je uvek dobrodošla, ali ako neko koristi grube reči s namerom da naruši vaš integritet, ili vaše samopouzdanje, onda se radi o pokušaju emotivnog zlostavljanja.

Kada niste uključeni u donošenju odluka ili izbora – Ne zaboravite da i vi imate pravo da učestvujte u donošenju odluka koje se na neki način tiču vas. I vi ste kompetentni da dajete predloge i uvek imate pravo da iznesete svoje mišljenje.

Kada se vaša osećanja ne čuju i ne uvažavaju – Uvek je  bitno kako se osećate po pitanju nečeg, to zapamtite. Ako nekog uopšte nije briga za vaša osećanja i nastavlja po svom bez obzira na sve, budite na oprezu jer je ovo veliko upozorenje da ste možda potencijalna žrtva emotivnog zlostavljanja.

Kada imate pritisak da stalno morate da zadovoljavate nečije potrebe, dok su vaše potpuno zanemarene – Sebi uvek morate da budete na prvom mestu, zdrava osoba to potupuno razume i poštuje. Ali ako imate posla sa manipulatorom, koji je sklon emotivnom zlostavljanju, uvek ćete osećati pritisak da morate da ga stavite ispred sebe i svojih potreba.

Kada se krivica konstantno prebacuje na vas – Osobe koje su emotivni zlostavljači će vas kriviti i za nešto što su oni uradili. Na primer, reći će vam: „Da se ti nisi tako ponašao/la, ja ne bih uradio/rekao to.“

Kada vam stalno govore da ste ludi, teški, preosetljivi – Ovo se dešava kada se pobunite i jasno stavite do znanja da vam se ne dopada način na koji vas neko tretira. Naravno, osobe sklone emotivnom manipulisanju i zlostavljanju, nikada neće priznati da su toksične, uvek će pokušati da vas ubede da je to samo vaše viđenje njih, i da ste vi ti koji su teški i preosetljivi.

Niste dužni da trpite bilo kakav teror, postavite svoje granice. Jasno stavite do znanja da ne želite takav odnos, niti takav tretman i držite se toga. Naučite da kažete ne, verujte svojim unutrašnjim instinktima, držite se svojih zaključaka i stavova. Ako već ne možete da promenite odnos u kome ste emotivno zlostavljani, prekinite ga. Ili, ukoliko je to nemoguće, znajte da se radi o emotivnoj manipulaciji, ne shvatajte lično i nemojte dozvoliti da to poljulja vaše samopouzdanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *