Niže cene rominga u regionuCene rominga u regionu su znatno snižene od 1. jula 2019, pri čemu je minut razgovora za odlazne pozive biti jeftiniji za više od 60%.

Regionalni Sporazum o romingu je stupio na snagu 1. jula ove godine i da će, u prvoj fazi, minut razgovora za odlazne pozive biti snižen sa približno 28 na oko 11 dinara.

Ono što je najvažnije za prvu fazu, koja je počela 1. jula 2019. godine, jeste smanjenje cene i razgovora, i SMS poruka i prenosa podataka za sve korisnike, objavio je Tanjug izjavu ministra što je prenela Vlada Srbije na svom sajtu.

Tako će cena SMS poruke biti snižena sa devet na četiri dinara, što je za više od 50 odsto jeftinije, a prenos podataka po megabajtu biće smanjen sa 30 na četiri dinara.

Treba napomenuti da su ovo prosečne cene sniženja i tu će biti izvesnih razlika, ali za sada se govori o proseku koji će važiti za većinu korisnika.Potpuno ukidanje troškova rominga u regionu

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je podsetio na to da će se regionalni sporazum, koji je potpisan početkom aprila u Beogradu, odvijati u tri faze – prva faza je počela od 1. jula ove godine, druga počinje od 1. januara 2020. godine, a treća od 1. jula 2020. godine.

On je napomenuo da se od 1. jula 2021. godine potpuno ukidaju troškovi rominga u regionu, što znači da će se usluge plaćati po istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

Druga faza, kako je dodao, počinje 1. januara 2020. godine i tu se potpuno menja obračun troškova cene rominga.

Potpredsednik Vlade je objasnio da će se u toj fazi snižavanje cena uglavnom odnositi na postpejd korisnike, kojima se prvi put daje prilika da u romingu koriste saobraćaj iz svojih paketa.

Pojednostavljeno rečeno, oni će minut razgovora, na primer, za odlazne pozive u romingu plaćati oko sedam dinara, SMS poruke oko tri dinara, a prenos podataka po megabajtu će biti oko četiri dinara. Za pripejd korisnike ta sniženja biće manja nego za postpejd korisnike, objasnio je ministar.

U trećoj fazi, od 1. jula 2020. godine, predviđeno je dodatno snižavanje cena za korišćenje interneta, odnosno, za prenos podataka.

Od 1. jula 2021. godine potpuno se ukida roming i svi korisnici će moći da koriste razgovore i prenos podataka kao u nacionalnom saobraćaju.

Izvor: danubeogradu.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *