Novi album grupe „Luča“ – brendiranje srpskog tradicionalnog pevanja„Luča” donosi muzičko nasleđe Kosova i Metohije u sasvim novom i drugačijem umetničkom izrazu. Grupu čine četiri devojke sa jasnom misijom da tradicionalne muzičke napeve sa Kosova i Metohije čuvaju i neguju kroz savremenu muzičku formu, i na taj način pokušavaju da približe široj publici ovaj žanr, ne odvajajući ga od ostalih muzičkih umetničkih izraza.

Polazna ideja i glavna „Lučina” misao je nacionalno brendiranje srpskog tradicionalnog pevanja kroz četiri stručno obrazovana ženska vokala primenjena u muzičkom izrazu koji spaja više žanrova. Prošle nedelje, izašao je njihov prvi album sa osam pesama u izdanju PGP-RTS-a.

Pažljivo su birani najreprezentativniji napevi koji najslikovitije prikazuju raznoliko bogatstvo muzičkog nasleđa Kosova i Metohije.

Četiri karaktera, četiri smele devojke savremenog duha kao prenosioci poruka naših predaka pozivaju publiku na muzičko putovanje na Kosovo i Metohiju.

„Luča” je personalizacija ženske snage, i borbe za pripadajuće. Uz jasnu viziju Mirka, Maja, Jovana i Jelena poručuju da, dokle god smo prisutni kroz muziku i dokle god mislimo o prostoru Kosova i Metohije srpski narod diše, postoji i zna odakle dolazi. 

„Mi smo se okupile još tokom srednjoškolskih dana u muzičkoj školi ‘Mokranjac’ i kasnije smo nastavile da se družimo. Iz tog druženja se izrodila ‘Luča’ kao rezultat druženja i velike ljubavi prema tradicionalnoj muzici”, rekla je, gostujući u Jutarnjem programu Jelena Anđelković, i dodala da je izbor pesama za album bio težak posao. 

Producent albuma je Rastko Aksentijević, zajedno sa Nebojšom Brdarićem. 

Album čini osam tradicionalnih numera, prethodno zabeleženih na terenu mahom i od strane članica „Luče” a potom kroz moderene i smele aranžmane Rastka Aksentijevića i Nebojše Brdarića nastaje muzički projekat Luča.

Publika na albumu može čuti jednoglasni primer Što gu nema Cveta po dvor da šeta, svadbenu pesmu iz okoline Gračanice, pesmu Izlego da se prošetam iz Metohije, Velika Hoča uz tipičan instrument ovog prostora – kaval. 

„Na našem albumu možete čuti od ‘a kapela’ numera do nekog koketiranja sa modernim zvucima kao što su na primer tehno prizvuci. Imamo i tradicionalne instrumente zastupljene kao što je kaval u pesmi Izlego da se prošetam. U suštini, naša neka misija i vizija je da pokušamo da kroz ovu tehniku, tradicionalnog pevanja, nacionalno brendiramo muziku i muzičko nasleđe prostora Kosova i Metohije”, rekla je Mirka Kešelj. 

Zatim, tu je poznata numera Karanfil se na put sprema i peva, u sasvim novom „a kapela” izrazu ali i numere koje koketiraju sa modernim elekronskim zvucima kao što su Glavate me boli i Donkemori, Donke devojke, ali i Mlajnestogorski trndafil, pesmu etničke grupe Goranaca koji žive na Šar planini.

Tradicionalna tehnika pevanja kao osnova 

Album je višežanrovska fuzija koja za svoju osnovu ima tradicionalnu tehniku pevanja i reprezentativne muzičke napeve prostora Kosova i Metohije.

Četiri ženska karaktera pod imenom „Luča”, Nevena Ivanović (NEO DESIGH) svojim bajkovitim kostimima oživljava u spotu za jedinu autorsku numeru koja se nalazi na abumu Sini jarko sunce sa Kosova

Spot je sniman u junu mesecu na različitim lokacija: Tvrđava Zvečan, Mokra Gora iznad jezera Gazivode, Leposavić i Sočanica.

„Posebno nam je bilo uzbudljivo snimanje na Zvečan tvrđavi, popele smo se na sam vrh i to je scena kraju spota, gde se vidimo sve četiri, sa leđa nas snima dron, a ono što samo pažljivo oko može da spazi je da se u tok kadru Jovana i ja držimo za ruke, što nije bilo planirano, ali ja imam strah od visine…”, rekla je Jelena. 

„Luča” je započela trend snimanja video spotova na prostoru Kosova i Metohije sa jasnom misijom a to je da ljudi vide prirodne lepote i potencijale južnog dela naše zemlje u nadi da će svaki pojedinac poželeti da ode i lično se uveri u veličinu onoga što srpski narod poseduje.

Glavni pokrovitelj muzičkog materijala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 

Albumom Luča, Mirka, Maja, Jovana i Jelena i PGP RTS pozivaju publiku na muzičko hodočašće put Kosova i Metohije.

Izvor: RTS

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *