Novi poslanici položili zakletvu u Narodnoj skupštini Srbije, Orlić kandidat za predsednika

Narodna skupština Republike Srbije potvrdila je danas mandate novim poslanicima, čime je konstituisan novi saziv parlamenta.

Nakon verifikacije mandata, poslanici su položili zakletvu.

Novi saziv parlamenta čini 120 poslanika sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, 38 sa liste „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“, a 31 sa liste „Ivica Dačić – Premijer Srbije“.

Lista „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ ima 15 poslaničkih mesta, koalicija „Moramo“ 13 mandata, lista „Boško Obradović – Srpski pokret Dveri – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije“ deset mandata, koliko i lista „Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“.

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi „Savez vojvođanskih Mađara“, tri listi „Muftijin amanet – SPP – Usame Zukorlić“, dva koaliciji „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Zajedno za Vojvodinu“, koliko i listi „SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin“, dok „Koalicija Albanaca doline“ ima jednog poslanika.

Sednici, koja je počela oko 10 časova intoniranjem himne „Bože pravde“, predsedavao je najstariji poslanik Vladeta Janković, a vođenju sednice učestvovali su i četvoro najmlađih poslanika sa četiri prvoplasirane liste – Nikola Bokan, Pavle Grbović, Dubravka Kralj i Jelena Bogdanović, kao i generalni sekretar Narodne skupštine.

Sednici su prisustvovala 234 narodna poslanika, kao i članovi Republičke izborne komisije, na čelu sa predsednikom Vladimirom Dimitrijevićem.

Sutra će na dnevnom redu biti izbor predsednika Narodne skupštine, potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, kao i izbor članova radnih tela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama i organizacijama.

Predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića za kandidata predsednika Narodne skupštine biće Vladimir Orlić.

On je u kratkom intervju za RTS pre početka sednice izjavio da su prilike u kojem će novi saziv Skupštine Srbije raditi, sve samo ne lake, pogotovo kada se pogledaju dešavanja u svetu, a posebno na Kosovu i Metohiji, ali da će parlamentarna većina snažno zastupati politiku mira i stabilnosti i ekonomskog razvoja.

Što se rada budućeg parlamenta tiče, Orlić je naglasio da je za dijalog u skupštini uvek potrebna volja dve strane i da u većini koja zastupaju politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako je rekao, nikada nije bilo sporno da postoji volja za dijalogom.

Mislim da smo to u mnogo prilika pokazali, na prvom mestu predsednik Srbije”, poručuje Orlić.

Foto: Srbija.gov.rs

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *