Obeležen Dan oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu

Povodom Dana oslobođenja grada u I svetskom ratu, gradonačelnik dr Slobodan Milenković, organizovao je prijem za delegaciju Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918.godine.

Ovom prilikom gradonačelnik dr Milenković ukazao je na značaj negovanja tradicije.

,,Ovo je veoma važan datum u istoriji grada, i lokalna samouprava čuva sećanje na ovaj dan. To je naša obaveza, da poštujemo poginule i učimo potomke koliko je važna sloboda. Grad Vranje nastaviće da pruža podršku Udruženju potomaka i kroz projektno finansiranje nameravamo da opredelimo veća sredstva u budžetu za održavanje brojnih spomen obeležja”, naglasio je gradonačelnik dr Milenković.

Na prijemu se zahvalila Olivera Đorđević, predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine u Vranju.

,,Saradnja sa lokalnom samoupravom je dobra, i na isti način razmišljamo koliko je bitno poštovati ljude koji su dali živote za slobodu. Negovanje kulture sećanja je imperativ i ono čemu mi težimo jeste da uključimo što veći broj mladih ljudi”, rekla je Olivera Đorđević.


U nastavku obeležavanjaovog događaja, ispred Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju odata je pošta poginulim ratnicima iz Vranja i okoline, stoji na sajtu grada Vranja.

Govoreći o herojskoj borbi našeg naroda za oslobođenje od okupatora, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković rekao je:

„Nakon proboja Solunskog fronta, hrabri i odvažni srpski vojnici, u nezadrživom naletu, za samo mesec i po dana, pregazili su protivnika i došli do Beograda. Bili su to naši preci, oni najbolji i najhrabriji, koji su Srbiju nosili u srcima. Oni odvažni koji su preživeli pakao Prokletija i albanskih gudura. Na njihovom vojničkom maršu bez presedana, bilo je i naše napaćeno Vranje, koje je bilo u sastavu bugarske Moravske oblasti. Trogodišnja okupacija ovoga kraja biće upisana krvavim slovima u istoriju beščašća, zbog bezumnih bugarskih zverstava nad nedužnim stanovništvom. Nakon sukoba kod Vrtogoša i Dubnice, jedinice Sedmog pešadijskog puka Dunavske divizije pod komandom potpukovnika Dušana Simovića, nešto posle 17 časova 4. oktobra 1918. godine ušle su u varoš. Vranje je dočekalo slobodu“.

Foto: sajt grada Vranja

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *