Obeležena 106-godišnjica bitke na Kajmakčalanu

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je polaganjem venaca i odavanjem počasti srpskim vojnicima u Egzoplatanosu i Almopiji, u Republici Grčkoj, obeležena 106-godišnjica bitke na Kajmakčalanu.

Državnu ceremoniju kraj spomenika srpskim vojnicima u mestu Egzoplatanos predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor.

On je iskazao zahvalnost grčkom narodu na pomoći srpskoj vojsci, koji je, kako je naglasio, proživeo sve naše muke zajedno sa nama i pomogao nam da ugledamo Kapiju slobode, a onda i Niš i Beograd.

Poštu srpskim vojnicima u Egzoplatanosu odali su i konzul žeran Jasmina Milačić, kao i zamenik gradonačelnika ovog mesta Hristos Hadžijanidis, koji je istakao važnost okupljanja na mestu koje je veoma značajno za obe države i izrazio nadu da će se ova tradicija i u budućnosti nastaviti.

Na spomenik Šumadijskoj diviziji, na mesnom groblju „Sveti Lazar“ u opštini Almopija, venac su položili državni sekretari u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor i Zoran Antić, kao i konzul žeran Jasmina Milačić.

Kapor je tom prilikom podsetio na učešće mladih vojnika u ovoj bitki i na njihov doprinos pobedi, poput Mihajla Madžarevića, koji je za hrabrost odlikovan Karađorđevom zvezdom i ordenom Legije časti.

Danas i ubuduće ćemo pričati i o Mihajlu Madžareviću i o svim drugim najmlađim vojnicima, kako bismo očuvali sećanje na njihovo junaštvo, naveo je Kapor.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta, studenti Vojne akademije i predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Republičkog fonda PIO.

U ime Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije plaketu za naročite zasluge i nesebično zalaganje u oblasti negovanja tradicija oslobodilačkih ratova Srbije uručena je gradonačelniku Hristosu Bacisu, navodi se u saopštenju.

Foto: minrzs.gov.rs

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *