Obeležena 108-godišnjica Kolubarske bitke

Danas je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković predvodio državnu ceremoniju povodom obeležavanja 108-godišnjice Kolubarske bitke kod Spomen-hrama sa kosturnicom Svetog Dimitrija u Lazarevcu.

On je naglasio da se danas sećamo i slavimo herojstvo svih naših predaka koji su živote dali za svoju zemlju, za lepšu, bolju i poštovaniju Srbiju.

Ukazao je na to da je vojvoda Živojin Mišić preokrenuo borbu i istoriju i da je Kolubarska bitka postala povesnica ratovanja kao jedinstven primer gde je vojska kojoj je predviđen potpuni slom za samo nekoliko dana pregrupisala svoje snage i nanela neprijatelju odlučujući poraz.

„Danas se ovde, pred ovim hramom, klanjamo našim precima koji su nas naučili da sloboda i mir nemaju cenu. Naučili su nas da danas, posle 108 godina od Kolubarske bitke, Srbija zna da mora da bude promišljena i da vodi upravo takvu politiku koja čuva i brani i mir i stabilnost, ali i svoju slobodu, slobodu svoga naroda“, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, cilj i želja našeg naroda su ostali isti, samo su se promenile okolnosti, kao i putevi kako do tog cilja doći.

Iako smo i danas svedoci ratnih sukoba, ne ratuje se samo puškama i topovima, danas su glavna oružja znanje, jaka privreda, mudrost i pametna reč, poručio je Selaković.

Iz tog razloga, kako je istakao, Srbija će nastaviti da se bori za još bolje obrazovanje i još više radnih mesta koje će mlade generacije izgraditi u čestite i dobre ljude koji će u ovoj zemlji podizati svoje porodice.

Vence su u kripti Spomen-hrama položili, pored Selakovića, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, predsednik Opštine Lazarevac Bojan Stević, predstavnici diplomatskog kora i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Državnu ceremoniju povodom obeležavanja 108 godina od Kolubarske bitke organizovao je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Opštinom Lazarevac, a venci su položeni i kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije.

Kolubarska bitka je najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu, a vođena je u novembru i decembru 1914. godine na frontu od preko 200 kilometara na prostoru doline reke Kolubare, obroncima planina Suvobor i Maljen.

Bitka je u svojim fazama bila rovovskog tipa, a okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom vojvode Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *