Obeležena 110. godišnjica Kumanovske bitke na Zebrnjaku

Povodom 110. godišnjice od Кumanovske bitke kraj Spomen kosturnice na brdu Zebrnjak u Republici Severna Makedonija, održana je komemorativna državna svečanost.

Кumanovska bitka jedna je od najznačajnijih bitaka u istoriji srpskog naroda i svih pravoslavnih naroda na Balkanu. Ovo je bila bitka u susretu i vođena je 23. i 24. oktobra 1912. godine u okolini Кumanova tokom Prvog balkanskog rata, između Prve srpske armije i osmanske Vardarske armije.

U ime Vlade Republike Srbije govorio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor. On je najpre podsetio na istorijske činjenice i značaj bitke na Zebrnjaku, ističući značaj čuvanja istorije za buduće generacije.

Ova veličanstvena pobeda plaćena je životima srpskih mladića, životima tadašnje budućnosti Srbije. Ovde smo da slavimo njihovu hrabrost i da ne dozvolimo zaboravu da nam ih otme, jer čovek može da pogine u borbi, ali umire samo ako ga potomci zaborave. Mi to nećemo dozvoliti. Srbija želi dalje, brže i bolje. Spremna je da sarađuje sa svima, čuva i propagira mir i da na miran način rešava probleme. Naš je imeperativ da u miru sačuvamo čast, slobodu i teritorijalni integritet Srbije. Opredeljeni smo za mir, poštovanje međunarodnih normi, prava i institucija. Učinićemo sve da se za svoje pravo na život i slobodu nikada više ne borimo oružjem, već ćemo nastojati da to uradimo čašću, poštenjem, znanjem i radom. Neka je slava vojnicima Kumanovske bitke i neka budu sigurni da ih ne zaboravljamo, a potomcima poručujemo da ćemo učiniti sve da srpska budućnost bude što svetlija i bolja”, rekao je Kapor.

U ime Republike Severne Makedonije prisutnima se obratila gradonačelnica opštine Staro Nagoričane, Žaklina Jovanovski.

Okupili smo se danas ovde da odamo počast i da se poklonimo hrabrosti i junaštvu srpskih vojnika koji su dali živote za slobodu. Njihovo delo je pokazatelj da svaka bitka može da se dobije uz veliku hrabrost i požrtvovanje. Na ovim prostorima vekovima složno žive Makedonci i Srbi. Naša saradnja sa srpskom zajednicom je izuzetna i tako ćemo nastaviti u narednom periodu”, istakla je Jovanovski.

Vence i cveće na spomen obeležje položili su: u ime Vlade RS državni sekretar Miodrag Kapor sa saradnicima, u ime Grada Vranja zamenica gradonačelnika Zorica Jović sa saradnicima, poslanici u Narodnom Sobranju Republike Severne Makedonije, predstavnici Armije Republike Severne Makedonije, gradonačelnica opštine Staro Nagoričane Žaklina Jovanovski sa saradnicima, delegacije boračkih udruženja Republike Srbije i Republike Severne Makedonije i predstavnici brojnih udruženja i društveno političkih organizacija.

U programu svečanosti nastupili su glumci Pozorišta ,,Bora Stanković“ iz Vranja Bojan Jovanović, Marko Petričević i Marko Nikolić, grupa ,,Izvor’’ sa vokalnim solistima Ivanom Tasić i Daliborom Mladenovićem, kao i Hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’. Majstor trube Saša Ajdarević i dobošar Simon Rajimović izveli su „Znak za povlačenje Osmanske vojske“, koji je tog hladnog oktobarskog dana odsvirao vojnik, junak i heroj Ahmed Ademović iz Leskovca.

Parastos poginulim srpskim vojnicima u Кumanovskoj bici služio je Njegovo Preosveštenstvo vikarni episkop remezijanski Stefan i sveštenstvo SPC.

Nosilac programskih aktivnosti obeležavanja ovog značajnog jubileja je Grad Vranje u saradnji sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja, a pod pokroviteljstvom predsednika RS Aleksandra Vučića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *