Obeležena godišnjica Ristovačkog stradanja


Polaganjem venaca i cveća na Spomenik palim ratnicima i rodoljubima od 1912. do 1918. godine u Ristovcu, obeležena je 106. godišnjica Ristovačkog stradanja. Komemorativnom skupu u ime grada prisustvovali su predsednik Skupštine dr Dejan Tričković i gradska većnica Izabela Savić.

U obraćanju prisutnima predsednik Tričković podsetio je na istorijske činjenice, borbu srpskih ustanika, kao i na stravičnu odmazdu tokom koje su bugarski okupatori spalili nedužne meštane Ristovca.

Okupili smo se danas kraj spomenika žrtvama Ristovačkog stradanja da položimo cveće i da se ponovo poklonimo senima nevino stradalih civila, žitelja ovog sela, od strane bugarskog okupatora. Tog 18. maja 1917. stradalo je civilno stanovništvo u znak odmazde za diverziju na telekomunikacionim i železničkim trasama u Ristovcu. Bugari nisu imali milosti, već su sve što se zateklo u selu pobili, od dece do najstarijih meštana. Zato je naša obaveza da prenosimo mladim generacijama kulturu sećanja na žrtve stradale u Ristovcu, da bi i oni u budućnosti nastavili da odaju poštu svojim precima, jer da nije bilo njih i njihove žrtve ne bismo danas živeli u slobodi. Takođe, ovakvi skupovi su tu da nas pouče, da shvatimo da se jedino jedinstveni i složni u odbrani zemlje, teritorije i samostalnosti možemo odupreti neprijatelju“, rekao je između ostalog predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković.

U ime organizatora, skupu se obratila Olivera Đorđević, predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. Ona je istakla težinu žrtve koju su podnela 53 meštana Ristovca, stradala tom prilikom.

Sve jedno je da li su to muškarci, žene ili deca, to su žrtve jednog sela i to nije malo. Bez obzira koliko godina je prošlo ovaj zločin ne smemo nikako da zaboravimo. I neka ovi datumi služe da se okupimo, da se podsetimo na žrtve tih ljudi koji su stradali samo zato što je takav bio sled događaja“, istakla je Olivera Đorđević.

Na spomen obeležje vence i cveće položile su delegacije Grada Vranja, Vojske Srbije, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, SUBNOR-a, učenika osnovne škole u Ristovcu i meštana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *