„I JA SAM MALALA – Obrazovanje je moć“ – projekat podsticaja mladih devojaka

Tokom 16 meseci, 24 devojke iz Bujanovca, Niša i Zaječara, biće osnažene i edukovane da kroz razvoj intrepersonalnih i digitalnih veština, promovišu vrednosti obrazovanja u školama, kroz medije i društvene mreže.

Uz edukacije po tailor modelu, predviđeno je upoznavanje sa prominentnim ženama koje su se, uprkos lošim startnim pozicijama ostvarile profesionalno, 3 lokalne kampanje za promociju obrazovanja devojaka. Na završnoj konferenciji uz predstavljanje rezultata biće premijerno prikazan film „I JA SAM MALALA’’.

Prethodnog vikenda organizovan je na Vlasinskom jezeru kamp na kome su devojke iz ova tri grada usvajale interpersonalne i digitalne veštine. Edukaciju je vodila Dejana Stošić jedna od 7 najinspirativnijih edukatorki/ra na svetu, na temu o ljudskim pravima, ( UN High Commissioner for Human Rights ).

Osnovni cilj projekta je prevencija osipanja iz školskog sistema, podsticanje na ličnu inicijativu za promenom, kao i osnaživanje za učenje i otkrivanje mogućnosti karijernog napredovanja devojaka razvojem njihovih talenata i kapaciteta.

Projekat podržava ekumenska inicijativa žena iz Omiša.

“I JA SAM MALALA – Obrazovanje je moć” je projekat koji Udruženje ‘’Dečiji centar’’ Zaječar sprovodi u periodu od 01.03.2021.- 30.06.2022.  

Iz Bujanovca u ovom projektu učestvuju po 4 učenice iz dve srednje škole. One su na Vlasini, od 9. do 11. jula, prošle obuku o digitalnim alatima koju će koristiti u promociji obrazovanja po školama.

U planu je da se od septembra rade po 8 promocija obrazovanja u obe škole. Učesnice, pored devojaka koje su prošle obuku iz srednjih škola, biće i 4 žene iz Srbije koje su uspele, uprkos lošim startnim pozicijama da organizuju ili svoj biznis ili da se iškoluju i zauzmu visoku društvenu poziciju. Pored ovih 4 žena iz Srbije, tu će biti i 4 žene iz Bujanovca koje mogu poslužiti kao model devojčicama da nastave ili sa formalnim ili sa neformalnim obrazovanjem.

Realizacija ovog plana zavisi od stanja sa virusom kovida 19, i od toga kako će škole raditi u narednoj školskoj godini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *