Od danas je moguća prijava za penzionerske kartice

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali potvrdio je da se od danas približno 1,7 miliona penzionera u Srbiji može prijaviti za izdavanje nove penzionerske kartice, sa kojom će od 1. oktobra imati značajne popuste na proizvode i usluge.

Mali je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), objasnio da se prijave mogu izvršiti na sajtu Fonda PIO (www.pio.rs) ili u više od 170 filijala ovog fonda, gde će službenici pomoći penzionerima i za njih popuniti zahteve za izdavanje kartica.

Prema njegovim rečima, kartice će se sukcesivno izdavati kako bude tekla prijava, koja je jednostavna i brza jer su potrebni samo osnovni lični podaci.

On je rekao da očekuje da će penzioneri sa ovom karticom moći da kupuju po nižim cenama u prodavnicama i supermarketima, da će imati popuste na zdravstvene preglede, na boravak u banjama, pri kupovini karata za pozorište i tako dalje.

Potpredsednik Vlade je pozvao sve kompanije da se uključe u kampanju i omoguće popuste na svoje proizvode i usluge u što većem broju, navodeći da je ovo samo deo aktivnosti za penzionere jer im se duguje velika zahvalnost za teret reformi koji su podneli.

Takođe, Mali je podsetio na to da su penzije povećane dva puta, od 1. novembra 2022. i od 1. januara 2023. godine, što je kumulativno 20,8 odsto rasta, i podvukao da će se sa tim nastaviti i da penzionere očekuje još jedno dvocifreno povećanje.

Ove godine će, kako je predočio, prosečna penzija iznositi oko 320 evra, a cilj je da do kraja mandata ove vlade prosečna penzija dostigne 400 evra, a plata 1.000 evra.

Potpredsednik Vlade je najavio da naredne nedelje u Beograd stiže Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na redovnu reviziju aranžmana, i ujedno podvukao da u godinama kada su mnoge zemlje ušle u recesiju, Srbija i dalje beleži rast, te da je kumulativno, u dve godine pandemije, bila najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

Naime, kako je precizirao, sa nekadašnjih 25,9 odsto nezaposlenost je spuštena na 9,2 odsto, a uz to je ostvaren rekordni priliv stranih direktnih investicija od 4,4 milijarde evra u 2022. godini.

Prema njegovim rečima, jedan od najznačajnijih rezultata jeste i očuvanje makroekonomske stabilnosti, s obzirom na to da je srpski javni dug od 50,8 odsto BDP-a daleko ispod evropskog, koji iznosi približno 95 odsto BDP-a.

On je ukazao na to da se otvaranjem Kine posle kovid krize ponovo aktuelizovao projekat izgradnje industrijskog parka u Borči, koji će omogućiti otvaranje više od 20.000 radnih mesta, uz napomenu da će uskoro početi izgradnja prateće infrastrukture neophodne za realizaciju tog projekta.

Mali je istakao da je politika Vlade Srbije usmerena ka investicijama, dodatnom zapošljavanju i podizanju životnog standarda u što kraćem periodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *