Od februara novi program dodele seoskih kuća

Ministarstvo za brigu o selu početkom sledećeg meseca, sada već po tradiciji, pokreće novi program dodele seoskih kuća sa okućnicom.

Prednost imaju bračni parovi sa većim brojem dece, starosne dobi od 18 do 45 godina, koji moraju da budu državljani i imaju prebivalište Republike Srbije.

Zainteresovsni ne smeju biti vlasnici ili suvlasnici nepokretnosti, niti da su nepokretnost otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina. Takođe ne smeju biti u krvnom srodstvu za prodavcem nepokretnosti. Kao i da moraju imati isplaćene sve obaveze prema državi.

Profesionalno zanimanje mladih je takođe važno, pa je potrebno da poseduju obrazovanje iz oblasti medicine, farmacije, poljoprivrede, veterine ili da su prosvetni radnici ili zanatlije. Druga mogućnost je da imaju poslove koji se mogu obavljati od kuće.

Sa druge strane, kuća koja se prodaje mora da se nalazi u selu u kome postoji bar jedan objekat javne službe ili usluga kao što su škola, pošta, zdravstvena ambulanta,stanica prevoza, a pre svega objekat mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje.

U ove svrhe država je opredelila najviše 1,2 miliona dinara odnosno 10 hiljada evra.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 200 hiljada napuštenih seoskih kuća sa okućnicom i oko 50 hiljada kuća za koje su nerešeni imovinsko pravni odnosi.

Do sada je preko ovog programa kupljena hiljadu 631 kuća i time udomljeno oko pet hiljada osoba, od kojih je gotovo polovina dece.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *