Održana proba državne mature

U cilju provere svakog organizacionog segmenta procesa državne mature – od štampanja testova, njihovog pakovanja u sigurnosne kese, distribucije, rešavanja testova, kontrole, skeniranja u 17 centara, softverskog pregledanja, do mogućnosti elektronskog podnošenja prigovora na rezultate pregledanja testova, danas je u svim srednjim školama održana proba državne mature.

Rešenja za današnji test dostupna su na portalu Moja matura u svim srednjim školama posle 12 časova, a učenici će moći da ulože prigovore po objavljivanju preliminarnih rezultata 5. juna, putem tog portala.

U okviru ovog procesa, Ministarstvo prosvete testira i novi informacioni sistem i portal Moja matura, putem kojeg će se u budućnosti vršiti prijava učenika srednjih škola za državnu maturu, postavljanje e-vežbaonice i materijala za pripremu mature, informisanje kandidata o uslovima upisa na fakultete i upisnim kvotama itd.

Učenici i roditelji već imaju iskustva sa sličnim softverom, portalom Moja srednja škola, putem kojeg se danas prati proces završnog ispita na kraju osnovne škole i vrši upis u srednje škole.

Ministarstvo prosvete predložilo je da se, u cilju pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature, implementacija ovog ispita u obrazovni sistem produži za dve godine, odnosno da se ona umesto u junu 2024. godine, polaže u junu 2026. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *