Održana sesija EU Pro+ Programa u Bujanovcu

U Domu kulture u Bujanovcu na današnjoj info sesiji EU Pro+ Programa, preduzetnici iz Vranja i Bujanovca mogli su da se detaljnije informišu i dobiju konkretne smernice kako da apliciraju na Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za preduzetnike, mikro i mala preduzeća koji traje do 30. juna.

Prema rečima Gorana Zlatkovića, stručnog konsultatnta i saradnika na projektu, sredstva u ukupnom iznosu od 3 miliona evra je obezbedila EU sa ciljem razvoja lokalne privrede i konkurentnosti dva regiona u Srbiji: region zapadne Srbije i Šumadije i južne i istočne Srbije.

Ova sredstva su bespovratna i namenjena su za nabavku nove opreme i uvođenja usluga u ovim preduzećima. Javni poziv je otvoren do 30. juna i mogu da apliciraju preduzeća i preduzetnici koji su registrovani u periodu od 1. januara 2016. do 31. decembra 2020. godine.

Iznos sredstava je od 10.000 evra do 40.000 evra za preduzeća koja se bave proizvodnjom i pružanjem usluga u oblastima informacione tehnologije, arhitektonsko – inženjerskih usluga, socijalne i zdravstvene zaštite i usluga u turizmu – saopštio je Zlatković.

Celokupna procedura učešća na Javnom pozivu dostupna je na web adresi.

Prijavljivanje se vrši elektronskim putem.

Zlatković je naglasio da ima zainteresovanih preduzetnika i da je iznos bespovratnih sredtava u visini do 80 posto, dok je za preduzeća koji su iz lokalnih samouprava i iz 4. grupe razvijenosti, iznos bespovratnih sredstava nešto veći i iznosi od 85 odsto, uz sufinansiranje od 15 odsto.

Zlatković je upoznao da je ovim Programom obuhvaćeno 99 lokalnih samouprava i da su Bujanovac, Preševo i Vranje jedne od njih.

Tokom upoznavanja privrednika iz Pčinjskog okruga, mogla je da se čuje procedura izbora: nakon apliciranja koji traje do 30. juna, sledi period tehničke evaluacije u julu, avgustu i prvoj polovini septembra, zatim će uslediti terenska evaluacija u drugoj polovini septembra i početkom oktobra, da bi se potpisivanje ugovora moglo, po rečima Zlatkovića, obaviti početkom novembra.

Posle potpisivanja ugovora, preduzetnici imaju priliku da u roku od 9 meseci nabave novu opremu.

Ukoliko je potrebna stručna pomoć prilikom apliciranja, preduzetnici je mogu potražiti u nekoj od Regionalnih razvojnih agencija u Vranju ili Nišu, ali i mogu posetiti kancelariju Privredne komore Srbije koja se nalazi u Domu kulture u Bujanovcu.

Na današnjem skupu interesovanje su pokazali preduzetnici iz proizvodnih oblasti, prevashodno pekarske i obućarske, zatim arhitektonski biroi koji bi se snabdeli laserskim štampačima, dok su među zaineresovanim bili i oni koji vrše usluge iz oblasti turizma, servisiranja mobilnih telefona.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *