Održana svečanost povodom 950 godina postojanja manastira Sveti Prohor Pčinjski i 700 godina od upokojenja Svetog kralja Milutina


U Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju održana je Svečana akademija pod nazivom “Sveti kralj Milutin – 700 godina od upokojenja”. Proslava se održava povodom 700 godina od upokojenja Svetog kralja Milutina i jubileja 950 godina postojanja manastira Sveti Prohor Pčinjski.

Prisutnima se obratio Episkop vranjski gospodin Pahomije, koji je zahvalio svima na iskazanom trudu u proteklim godinama, kako bi se realizovale mnoge aktivnosti na očuvanju i obnovi manastira Prohor Pčinjski. Nakon toga, Episkop Pahomije podelio je Gramate eparhije vranjske zaslužnim pojedincima i kolektivima. Gramatu je primio i gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, zbog doprinosa u organizaciji i obeležavanju velikih jubileja. Stoji na gradskom sajtu.

U svečanom programu učestvovali su Živojin Rakočević, književnik i novinar, koji je govorio o Svetom kralju Milutinu, njegovom ktitorstvu i značaju za srpsku tradiciju, kulturu i veru, monahinje manastira Svetog Stefana i Svetog Pantelejmona i hor učenika Gimnazije “Bora Stanković” iz Vranja.

Foto: Fb profil Službe za odnose sa javnošću Grada Vranja

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *