OO SNS Bujanovac obeležio slavu Sveta PetkaBUJANOVAC, 27. oktobar 2019. (PČINJSKI 017 – PORTAL) –  Opštinski odbor Srpske napredne stranke u Bujanovcu proslavio jе danas stranačku slavu Prеpodobnu mati Paraskеvu – Svеtu Pеtku u prisustvu vеlikog broja članova i brojnih gostiju.

Nakon liturgije i sečenja slavskog kolača u crkvi Sveta Petka u Rakovcu druženje sa članovima i brojnim gostima nastavljeno je u prostorijama stranke u Bujanovcu.Kumovi i domaćini ove godine su bili Nenad Zafirović, Nenad Tasić i Ivica Stošić (u ime ćerkice Teodore), koji su sa rukovodstvom i članstvom stranke u crkvi u Rakovcu, koja nosi ime ove svetiteljke, prisustvovali liturgiji i rezanju slavskog kolača. Nakon toga, u duhu pravoslavnih običaja, slavilo se u stranačkim prostorijama.

Kumovi za sledeću godinu su Goran Jovanović, Miodrag Dimitrijević i Marjan Tomić.


Svim građanima koji slave Svetu Petku Paraskevu i članovima Opštinskog  odbora Srpske napredne stranke u Bujanovcu, narodni poslanik naprednjaka Nenad Mitrović, u skladu sa ustanovljenom tradicijom, čestitao je praznik, „sa željom da ga provedu u zdravlju, miru i radosti“

– Uspeh, napredak i ciljeve kojima težimo možemo da ostvarimo samo uz uzajamno poštovanje i uvažavanje, a posebno negujući tradiciju i veru koju čuvamo kao zalog predaka.

Za dobrobit svakog pojedinačno i cele društvene zajednice pokažimo spremnost za dobre namere i odgovorne postupke posebno sada u vreme krsnih slava i lepih srpskih običaja. Svim vernicima srećna slava – poručio je lider bujanovačkih naprednjaka.– Drago mi je da smo danas u ovolikom broju da možemo dostojanstveno i svečano da proslavimo ovaj dan. Ovo je za mene velika čast, naročito u godini kada SNS ostvaruje vrhunske rezultate, obara mnoge rekorde i beleži blistave izborne pobede. S obzirom da nas očekuju mnogi izazovi, poželeo bih svim naprednjacima, simpatizerima, članovima i prijateljima Stranke kao i svim građanima, srećnu slavu Svetu Petku – nazdravio je gostima kum slave Nenad Zafirović.


„Velika mi je čast što sam danas bio jedan od kumova slave Srpske napredne stranke u Bujanovcu. Iskoristio bih priliku da čestitam Svetu Petku svim članovima, građanima i budućim kumovima. Današnji dan je odlična prilika da se skupimo, razgovaramo i da obeležimo slavu naše stranke kako običaji nalažu. Veoma sam srećan kada vidim koliko je građana danas posetilo postorije naše stranke, to znači da smo jedinstveni, složni, da nam građani veruju i podržavaju naš rad“ – istakao je Nenad Tasić.

Kum slave Ivica Stošić čestitao je građanima i svim članovima stranke slavu i poželeo dobro zdravlje, sreću i puno uspeha u narednim godinama.


Prepodobna mati Paraskeva – Sveta Petka

Sveta Petka, (Sveta Paraskeva, Pyatnitsa, Pyetka ili takozvana Petka Trnovska), srpska je svetica koja je rođena u gradu Epivatu, koji se nalazio između Silimvrije i Carigrada u Trakiji polovinom desetog veka nove ere. Pravoslavna je svetica i čudotvorka, a Crkva je slavi 14. oktobra po starom, odnosno 27. oktobra po novom kalendaru. Ovu Paraskevu srpski narod obično zove sveta Petka a u primorskim krajevima Petka Biogradska budući da su joj mošti dugo počivale u Beogradu. Još kao djevojčica, dok je s majkom odlazila u crkvu čula je reči Evanđelja: „Ko hoće za mnom ići, neka se odrekne sebe i uzme krst svoj, i za mnom da ide“ (Mk 8,34).
Nakon smrti svojih roditelja, Petka, željna podvižničkog života napustila je roditeljski dom i otišla u Carigrad, a zatim se zaputila u Jordansku pustinju. U svojoj dubokoj starosti otišla je u Epivat i živjela još samo dve godine, a za to vreme redovno se molila i često postila. Umrla je u jedanaestom veku. 
Čudotvorne mošti svete Petke nalaze su u rumunskom gradu Jašiju.

Sveta Petka je kod Srba veoma poštovana i slavljena svetiteljka koja se smatra zaštitnicom žena, kao i čuvarkom siromašnih i bolesnih.

Vernici joj se obraćaju za pomoć kroz molitvu, posebno na današnji dan, tražeći spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Foto: PČINJSKI 017 – PORTAL  

One thought on “OO SNS Bujanovac obeležio slavu Sveta Petka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *