Operacija ušiju – šta treba da znate pre zahvata

Klempavost, asimetrične uši ili uši koje štrče iz kose je teško sakriti. Ovaj estetski problem postaje izvor dubokog nezadovoljstva i manjka samopouzdanja kako za decu i tinejdžere, tako i za odrasle samosvesne osobe. Na svu sreću, ovaj problem se lako rešava.

Kako izgleda operacija ušiju, šta treba da znate pre i posle zahvata, objasnićemo korak po korak.

Kada se radi operacija ušiju?

Za uho smatramo da je klempavo kada je ugao između glave i zadnje strane uha veći od 30%. To je deformacija ušne školjke koja je previše odmaknuta od bočne površine glave.

Korekcija ušiju se ubraja u najčešće zahvate u estetskoj hirurgiji. 

Indikacije za operaciju su uglavnom estetske prirode, pre svega neproporcionalne uši u odnosu na glavu, asimetrične, čudno pozicionirane uši, ali i povreda uha nakon nezgode, gubitak dela uha ili ukoliko u potpunosti nedostaje spoljašnje uho kao i urođene anomalije.

Ukoliko ste se odlučili za korekciju ušiju, neophodno je da prođete kroz tri faze:  pripremu za operaciju, sam operativni zahvat i oporavak od operacije.

Koraci pre operacije

Najvažnija odluka koju morate doneti je izbor klinike, a potom i hirurga kome ćete pokloniti potpuno poverenje. Važno je da odaberete lekara sa višedecenijskim iskustvom u tom polju.

Nakon toga sledi savetovanje i dogovor sa hirurgom o detaljnom planu operacije, lekarskim pregledima pre zahvata, operativnim tehnikama koje će se sprovesti kako bi stigli do željenog cilja.

Sve informacije potrebne za preoperativnu pripremu lekar će na vreme saopštiti pacijentu.

Adekvatna priprema za operaciju remodeliranja ušne školjke, podrazumeva spisak analiza koje će biti potrebne pre estetskog zahvata.

  • EKG
  • Pregled i mišljenje interniste
  • Pregled i mišljenje anesteziologa
  • Kompletna krvna slika sa biohemijom
  • Krvna grupa
  • Analiza urina

Dužnost hirurga je da vas ispita o vašoj istoriji bolesti, lekovima (ako ih uzimate) i prethodnim intervencijama. Nakon toga sledi operacija.

Tok operacije

Operacija ušiju se izvodi u lokalnoj anesteziji i analgosedaciji i traje oko sat vremena za oba uha. Opšta anestezija se uvodi kod male dece koja nisu psihički spremna na ovaj zahvat.

Kod dece mlađe od pet godina se ne praktikuje ova operacija jer su im uši još uvek u razvoju. Korekcija se može uraditi tek kada uši dostignu konačan oblik.

Specifična tehnika koju odabere hirurg će odrediti lokaciju rezova i ožiljaka. Oni mogu biti na poleđini ušiju ili unutar unutrašnjih nabora. Hirurg uklanja višak kože iza uha da bi došao do hrskavice. Potom se preciznim pokretima preoblikuje hrskavica ušne školjke da se postigne željena kontura uha i da se ostvari normalan ugao između glave i ušne školjke.

Ušivanje podrazumeva stavljanje konaca i uši se fiksiraju zavojima. Ožiljci ostaju potpuno skriveni i biće skoro neprimetni nakon perioda oporavka. Ne postoji ni najmanja mogućnost da prilikom operacije dođe do oštećenja sluha.

Postoperativni period

Oporavak posle operacije ušiju je dosta brži nego kod drugih hirurških intervencija. 

Nakon ovog zahvata uši će biti fiksirane zavojima kako bi se zadržao željeni oblik i kako bi se smanjila mogućnost povređivanja prilikom oblačenja garderobe. U prvim danima posle operacije, ali i par nedelja kasnije, savetuje se spavanje na leđima kako bi se izbegao pritisak na bilo koje uho.

Zavoji se skidaju posle sedam dana, a par nedelja posle skidanja zavoja poželjno je nositi traku za kosu tokom spavanja. Tako se izbegava savijanje ušiju.

Nakon uklanjanja zavoja nije neobično da uši budu otečene i crvene. Hladne obloge i mirovanje će ublažiti tegobe.

Konci se uklanjaju dve nedelje nakon operacije kada pacijent može polako da se vraća svojim uobičajenim aktivnostima.

Operacija ušiju – cena zahvata

Strah od hirurških intervencija ljude sprečava da promene nedostatke na svom telu.

Privatne klinike ulažu značajna sredstva da zadobiju poverenje budućih klijenata. Od luksuznog ambijenta, preko najsavremenije medicinske opreme i najstručnijeg tima lekara, do pristupačnih cena zahvata. 

Privatne klinike plastične hirurgije nude ovu uslugu po ceni od 500 pa preko 1000 eura. U zavisnosti od obima operacije, cena korekcije ušiju varira.

Odluka klijenta je prvi korak ka rešenju estetskog problema, ostalo rešavaju stručnjaci u izabranoj klinici.

Operacija ušiju – iskustva pacijenata

Kada pitate pacijente koji su prošli ovu estetsku korekciju o njihovim iskustvima, uglavnom ćete dobiti odgovor da je sve proteklo u najboljem redu i prijatnoj atmosferi.

Retki su slučajevi nezadovoljstva i komplikacija nakon operativnog zahvata.

Klijenti sa kontrolnih pregleda izlaze zadovoljni i nasmejani. Nije retkost da devojke sa kontrole od hirurga izađu podignute kose u punđu, sa željom da svi vide nove i lepe uši.

Svedoci smo brojnih priča na temu trauma i nesigurnosti iz detinstva koje su nastale zbog klempavih ušiju. Zato treba istaći da ovaj estetski zahvat značajno popravlja kvalitet života osobe. 

Operacija ušiju u proverenim centrima estetske hirurgije u velikoj meri doprineće vašem lepšem izgledu i  samopouzdanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *