Oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu – 20.10.1944.godine


Danas se obeležava 77 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Na današnji dan okončana je Beogradska operacija, jedna od najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu. U jutarnjim časovima 20.oktobra 1944.godine završene su devetodnevne borbe za oslobođenje prestonice od nacističke okupacije. Jedinice iz sastava Prvog proleterskog i Dvanaestog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije izvojevale su jednu od najznačajnijih pobeda. Beogradska operacija je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine i bila je deo plana o oslobođenju istočne Srbije i gonjenja neprijatelja kroz Srem. Nemačke okupacione snage izgubile su oko 15 000 vojnika, među kojima obojica komandujućih generala, a oko 9 000 je zarobljeno, dok je sa druge strane, oslobodilačka vojska imala oko 3 000 poginulih vojnika NOVJ i oko 1 000 crvenoarmejaca, i 4 000 ranjenih.

Narodnooslobodilačke jedinice, kojima je komandovao Peko Dapčević, i snage Crvene armije, na čelu sa generalom Vladimirom Ždanovim, sastale su se 11.oktobra, ujutru, na levoj obali Morave, i zajednički krenule u bitku za Beograd. Posle 3 dana savladan je otpor Nemaca na prilazima Beogradu, a zajedničke snage oslobodile su Topolu i Mladenovac i zauzele Avalu. U noći između 19. i 20. oktobra oslobođena je i palata „Albanija“, na kojoj je istaknula jugoslovenska zastava, koja je simbolično označila da je Beograd oslobođen.

Većina poginulih boraca sahranjeno je na jednom mestu, koje je posle rata uređeno kao Spomen groblje oslobodiocima Beograda.

Foto: wikipedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *