Srbija domaćin Međunarodnog sajma turizma

Danas je na Beogradskom sajmu otvoren 44. Međunarodni sajam turizma koji se održava pod sloganom „Kad je odmor nije teško“.

Ove godine predstaviće se 350 izlagača iz 33 države.

Učestvovaće i više od 100 lokalnih samouprava koje će predstaviti svoja divna mesta, a više od 40 turoperatera iz zemlje inostranstva predstaviće svoje ponude.

Svečanom otvaranju prisustvovao je predsednik Aleksandar Vučić koji je naglasio da je Sajam turizma umnogome doprineo povećanju prihoda na dve i po milijarde evra, da je svako ko dođe u Srbiju dobrodošao i da će se Srbija boriti da Beograd bude domaćin specijalizovane Ekspo izložbe 2027. godine, koja bi značila turistički bum za našu zemlju.

Istakao je da će biti uloženo dosta sredstava u razvoj turističke infrastrukture kako bismo mogli da budemo domaćini te izložbe, ali da bismo posle od razvoja turizma imali velike prihode.

Ogroman bi to imalo značaj za Srbiju, ogromne prihode, pravi turistički bum za našu zemlju. Procenjujem da možemo da budemo ispred ostalih, ispred Argentine, Minesote u Americi, a ključni konkurent po nama je Malaga u Španiji, ali verujem da možemo da ih pobedimo, pošto su jednom Malaga i Sevilja bili domaćini i velikog Ekspa“, rekao je Vučić.

Konrad Hilton je rekao – da biste postigli velike stvari morate imati i velike snove. U poslednjih godinu danas smo napravili velike pomake i prvi put smo imali na godišnjem nivou 2,5 milijarde evra od turizma, a pre 10 godina je to bilo 720 miliona“, istakao je Vučić.

Posebna čast ukazana je Kini kao zemlji parneru Sajma iz koje će se predstaviti oko 20 preduzeća.

Hoću da se zahvalim predsedniku Siju i komunističkoj partiji Kine. Zahvalni smo mu na tome što učestvujemo u inicijativi Pojas i put i inicijativi saradnje zemalja CIE, na tome što se otvoreno kada to niko drugi ili malo ko u svetu zalaže za mir i sme to jasno i nedvosmisleno da izgovori“, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da se broj kineskih turista od 2012. do 2019. povećao 30 puta, ali da bi to moglo da bude i 300 puta i 3.000 puta. Izrazio je očakivanje da će tome doprneti uskoro otvaranje aviolinije do drugih delova Kine.

Rast dolazaka stranih gostiju za 53 odsto.

Kako je rekao, od 1. januara do 15. februara ove godine u odnosu na isti period prošle godine preliminrani podaci pokazuju da je ostvaren rast dolazaka stranih gostiju za 53 odsto i broja noćanja za 69 odsto.

Vučić je pozvao predsednika Kine Si Đinpinga da dođe u Beograd.

Vama poštovani kineski prijatelju, upućujem srdačnu dobrodošlicu u Beograd“, istakao je Vučić.

Na otvaranju se obratila i ambasadorka Kine, Čen Bo. Ona je izjavila da postoji velika perspektiva turističke saradnje Kine i Srbije kao i da je posebno raduje što je Kina zemlja partner ovogodišnje manifestacije.

Foto: Fb profil Aleksandar Vučić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *