Otvoreni ,,Miholjski susreti sela“

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković otvorio je drugu po redu manifestaciju ,,Miholjski susreti sela“, u selu Katun.

Tom prilikom, on je podsetio da se u saradnji sa Ministarstvom za brigu o selu ovaj događaj održava širom Srbije i da ima za cilj razvoj ruralnih sredina.

Podsticaji i realizacija aktivnosti i projekata koji doprinose unapređenju sela u svim segmentima neophodni su za ostanak ljudi u seoskim sredinama, pre svega mladih. Zbog toga je potrebno kreiranje ambijenta sa svim potrebnim uslovima i sadržajima koji omogućavaju kvalitetan život ljudi. Očuvanjem sela čuvamo tradiciju i kulturni identitet i zbog toga je afirmacija ruralnih područja prioritetet. Lokalna samouprava i u narednom periodu nastaviće sa podsticajnim merama i ulaganjima u seoske sredine, jer bez toga nije moguć sveobuhvatni razvoj društva i države. Briga o selu mora biti jedan od prioriteta državnog i lokalnog rukovodstva”, rekao je gradonačelnik.

Nakon toga, održan je kulturno umetnički program ,,Nazdravlje nam zdravica” i ,,Tradicijom i čuvam kućni prag”, učenika seoskih osnovnih škola sa teritorije grada Vranja.

U nastavku programa, učenici sa Kosova predstavili su kulturnu baštinu Kosovskog Pomoravlja.

Organizovane su i Igre bez granica za decu i odrasle, kao i Kviz znanja i nastup folklorista.

Za posetioce je pripremljena izložba rukotvorina i prezentacije tradicionalnih jela, domaće rakije i vina i poljoprivrednih proizvoda.

Pokrovitelj manifestacije su Ministarstvo za brigu o selu i Grad Vranje, a organizator Kulturno-obrazovni centar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *