Ova tri uređaja troše nepotrebno više energije, dva naročito noću

Aktuelna kriza u svetu dovela je do velikog poskupljenja energenata. Zbog toga trebamo da ih racionalnije trošimo.

Osim drastično skupljeg gasa, eksplozivno rastu i cene električne energije koje predstavljaju teret za mnoge potrošače. Noću, kada je svetlo ugašeno, a vi ležite u krevetu, postoje kućni aparati koji „gutaju“ struju.

Bilo da se radi o kablu za punjenje, ruteru za internet ili zamrzivaču – mnogi uređaji noću nepotrebno povećavaju račun za struju. Ali postoje jednostavni trikovi kako da te kućne aparate noću doslovno izvučete iz utičnice i uštedite struju, prenosi N1 Zagreb.

Ruter radi i troši električnu energiju 365 dana u godini i, iznad svega, 365 noći. To se svakako odražava na račun za struju. Najbolji savet za uštedu novca: isključite ruter noću. Ne samo da štedite struju, nego se i štitite od hakerskih napada.

Još jedan noćni gutač energije je zamrzivač. Naravno, proizvodi se moraju hladiti i noću, a ne možete tek tako isključiti struju. Ali ako redovno odmrzavate zamrzivač, ne trošite nepotrebnu energiju. Jer što je deblji sloj leda, potrebno je više električne energije za održavanje niskih temperatura. Dakle, ako redovno odleđujete zamrzivač, štedite između 15 i 45 odsto na troškovima energije.

Uveče brzo napunite mobilni i ostavite punjač u utičnici? Budite oprezni: punjač nastavlja da troši struju i nepotrebno povećava vaš račun za struju. Iz tog razloga uvek ga izvucite iz utičnice nakon punjenja ili koristite višestruku utičnicu s prekidačem koji se može isključiti, prenosi Fenix Magazin.

Izvor: 6yka.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *