Pčinjski okrug budućnosti: Potencijali i razvoj Pčinjskog okruga

Izuzetan potencijal Pčinjskog okruga sa fokusom na ekonomski napredak i težnju ka upotrebi svih resursa sve više dolazi do izražaja kao još uvek nedovoljno iskorićena prednost naše zemlje u više od jednog pogleda. Počev od akcenta na poljoprivrednoj proizvodnji, uz povoljne klimatske uslove, pa do procvata domaćeg i seoskog turizma koji osetno uzima maha na našem podneblju, Pčinjski okrug vidimo kao prostor koji će biti plodno tle za brojna ulaganja i razvoj. U nastavku teksta ćemo, prema tome, govoriti o bogatstvima kojima raspolaže Pčinjski okrug, a na osnovu kojih možemo formirati okvirnu sliku njegove sutrašnjice, odnosno na kojima počiva Pčinjski okrug budućnosti.

Poljoprivredna proizvodnja

Poljoprivreda predstavlja jednu od ključnih komponenata razvoja Pčinjskog okruga. Kao glavni nosilac materijalnog razvoja, poljoprivreda u Pčinjskom okrugu, odnosno njen razvoj, preusmerava svoj fokus na povećanje kvaliteta proizvoda, ali i očuvanju okoline, sa čime je u vezi upotreba novih razvojnih mogućnosti. Budući da je ovaj region dovoljno udaljen od industrijskih zagađenja, uočava se veliki potencijal za organsku proizvodnju. Činjenica je da je proizvodnja ovde uglavnom usmerena na sopstvenu upotrebu domaćinstava i ishranu stoke, što se prepoznaje kao zapostavljanje potencijala koji odlikuju samo zemljište, ali su u vezi i sa klimatskim uslovima. Klimatski uslovi u Pčinjskom okrugu su zapravo izuzteno povoljni i za uzgoj voća, a najzastupljenije vrste voća su šljiva, jabuka, kruška, kajsija, trešnja, breskva i orasi. 

Nekretnine u Pčinjskom okrugu

Depopulacija ruralnih oblasti, koja je bila posledica neravnomernog regionalnog razvoja i uticala na pad cena nekretnina na selima, polako gubi na snazi. Pandemija virusa korona i promene na tržištu nekretnina koje su se desile između ostalog i kao kao njena posledica, pod ruku sa procvatom domaćeg turizma na nivou čitave zemlje, dovode do toga da se potencijali Pčinjskog okruga za domaći i seoski turizam ukažu kao osnova za pažnju i ulaganje. Zapravo se područje Jablaničkog i Pčinjskog okruga jasno ističe kao područje koje pogoduje za razvoj i negovanje planinskog, vodnog, banjskog, gradskog, tranzitnog, izletničkog, ruralnog i drugih vidova turizma i rekreacije. Skok interesovanja za seoski turizam dovodi do toga da raste i interesovanje za kuće na prodaju, što polako dovodi do ponovnog buđenja sela u ovom delu Srbije.

Flora i fauna Pčinjskog okruga

Jedna od bitnih karakteristika Pčinjskog okruga je njegova očuvana priroda. Biološka raznovrsnost ovog regiona, koja je između ostalog i posledica njenog geodiverziteta, predstavlja zapravo njegov veliki ekonomski potencijal. Bogatstvo flore i faune predstavlja osnovu kako za naučne, tako i za turističke i ekonomske aktivnosti, doprinoseći takođe i afirmaciji zaštite životne sredine na nacionalnom nivou. Jedna od retkosti u Srbiji, a koja dominira na području Pčinjskog okruga, jesu tipovi hrastovih šuma, tačnije termofilne zajednice medunca i hrasta, a iz perspektive analiziranja biološke raznovrsnosti će takođe biti veoma interesantna priroda koja okružuje područje Vranjske Banje i Pčinje.

Kulturno-istorijski značaj

Kulturno-’istorijski spomenici Pčinjskog okruga imaju značaj kako kao doprinos razvoju turizma, tako i kao nacionalno blago i svedočanstvo istorije. Možemo da istaknemo Manastir Sveti Prohor Pčinjski i arheološko nalazište Krševica Kale, te obratiti posebnu pažnju i na očuvane ambijentalne celine i specifičnu arhitekturu sela, koja daje sjajnu osnovu za razvoj etno-turizma. Nosioci promocije kulturno-edukativnih delatnosti su upravo turističke organizacije u ovom okrugu, te je kulturno-istorijsko bogatstvo nesumnjivo već prepoznato kao vrednost sa izuzetnim potencijalom.

Ulaganje u Vranje i Pčinjski okrug je već uzelo maha, budući da je cilj da se mladi iz ovog dela Srbije podstaknu da svojim ličnim potencijalima kasnije doprinesu razvoju okruga i njegovoj svetloj budućnosti. Nesumnjivo možemo prepoznati težnju ka tome da ravnomeran razvoj bude obezbeđen na teritoriji cele zemlje, a Pčinjski okrug poseduje prirodne resurse u koje će svako ulaganje rezultirati benefitima na opštem nivou.

Fotografija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *